Moralisk styrka antas ha stor betydelse för Ukrainas motstånd. Nu ska svenska Försvarsmakten för första gången studera hur moralen påverkar krigsförmågan under en militärövning.
Ett 30-tal personer ska under den stora försvarsövningen Aurora 23 ”skugga” förband på omkring 15 geografiska platser.
”Det handlar till exempel om att få större förståelse för vad det är som gör att vi orkar hålla ut och hålla motivationen uppe när striden kanske inte går som vi vill och har tänkt”, säger Linnea Lönnberg, projektledare vid Militärhögskolan Halmstad, på Försvarsmaktens sajt.
”Eller när vi hamnar i moraliskt och etiskt svåra situationer som att till exempel ta hand om både egna och fiendens sårade soldater med begränsade resurser”, fortsätter hon.
Soldaterna observeras och intervjuas när det är möjligt. Även beslutsfattande och etiska överväganden studeras.
Efter övningen ska fältmaterialet analyseras och presenteras i en rapport som ska bidra till en ökad förståelse kring vad de moraliska faktorerna har för betydelse och hur man kan arbeta för att stärka dem.
Omkring 26 000 personer från armén, marinen, flygvapnet, hemvärnet och militära enheter från ytterligare 14 länder deltar i militärövningen Aurora 23, som genomförs i april–maj.
Det är den största nationella övningen i sitt slag på mer än 25 år. Den kommer att märkas främst i södra Sverige och på Gotland. Syftet är att öka den samlade förmågan att möta ett väpnat angrepp mot Sverige.