Startsida - Nyheter

Radar · Inrikes

Fackeltåg till minne av Kristallnatten

Manifestationer till minne av Kristallnatten har hållits under många år i Göteborg.

Natten mellan den 9 och 10 november 1938 utfördes en rad attacker mot judar och judiska butiker i Tyskland, den så kallade Kristallnatten. För att uppmärksamma minnesdagen hålls en rad manifestationer runtom i Sverige i dag. I Göteborg arrangerar 9 november-kommittén Göteborg ett fackeltåg.

– Kristallnatten är viktig att uppmärksamma dels för att vi måste visa respekt för nazismens offer och i synnerhet det judiska folket. Dessutom så var det så att händelserna den 9 november inte fick några kraftfulla reaktioner från det tyska samhället och omvärlden. Det är en extremt viktig lärdom från Novemberprogromerna: att aldrig göra samma misstag igen. Vi måste reagera kompromisslöst när vi ser och hör uttryck för rasism och antisemitism i dag. Det får inte finnas utrymme för diskussion, det måste vara nolltolerans där, säger Johannes Malmgren som representerar 9 november-kommittén Göteborg som arrangerar kvällens fackeltåg i Göteborg.

Klockan 18 i kväll är det samling vid Stora teatern och därefter kommer fackeltåget att röra sig mot Gustav Adolfs torg, där det kommer hållas några kortare tal. Parollen är att bekämpa antisemitism och all rasism här och nu och manifestationen är opolitisk.

– Organisationerna som är med kanske ger olika svar på vilka samhällsförändringar som måste till, men vi kan enas om en sak: att rasism och antisemitism inte har en plats i ett demokratiskt samhälle, säger Johannes Malmgren.

Oroande utveckling i Sverige

Att hedra och minnas alla de som föll offer för nazismens utrotningspolitik innebär att stå upp mot rasism och antisemitism i dagens samhälle. Johannes Malmgren och 9 november-kommittén Göteborg ser oroligt på den utveckling som sker i Sverige nu.

– Att vi i dag har ett parti som är direkt rotat i nazismen som är stödparti till regeringen är oroväckande. Vi ser nu hur fort SD går framåt. Man börjar prova terrängen genom att enskilda personer kommer med kommentarer som exempelvis fallet där Anne Frank hånades. Det är ett mönster vi ser. Antisemitismen kommer alltid tillbaka som en bärande del i en rasistisk ideologi. Just därför har vi i år sagt att vår trovärdighet står på spel om vi inte höjer våra röster. Det är en oerhört allvarlig situation vi har och vi måste fördöma det som sker. Sverigedemokraternas politik och världsbild har blivit mer normaliserad än någonsin tidigare.

Göra sin röst hörd

Han hoppas att fler kommer att höja sina röster mot antisemitism och rasism.

– Det är viktigt att vi bygger en antirasistisk rörelse nu. Det kan man göra på många sätt. Delta i fackeltåget till exempel, eller ställa sig bakom någon organisation eller engagera sig mer konkret med planering och organisering.
Även på nätet har antisemitismen ökat de senaste åren, visar en ny rapport. För den som vill stå upp mot detta gäller samma sak här, menar Johannes Malmgren.

– Principiellt är det ingen skillnad om det sker i en dagstidning, på gatan eller på nätet. Det är klart att förutsättningarna för att bekämpa detta ser olika ut, men var det än är så kan man alltid säga att det här är fel, vi fördömer det här uttalandet.

Fakta: Kristallnatten

Kristallnatten fick sitt namn efter alla de fönsterrutor som krossades mellan den 9 och 10 november 1938. Omkring 7500 judiska butiker fick skyltfönstren krossade och vandaliserades och plundrades. 

Samma natt brändes och förstördes över 1400 synagogor och bönehus i Tyskland. Även judiska bostäder vandaliserades. Många judar misshandlades, och enligt senare forskning mördades omkring 400 judar denna natt.

30 000 judiska män arresterades och skickades till koncentrationslägren Dachau, Buchenwald och Sachsenhausen. Där utsattes de för en brutal behandling av SS.

Upprinnelsen till händelserna var att en judisk 17-åring sköt tredjesekreteraren vid den tyska beskickningen i Paris, Ernst vom Rath. Motivet var förtvivlan över familjens situation efter att ha deporterats till Polen. De polska myndigheterna hade dock vägrat att ta emot dem och de befann sig i ett ingenmansland vid den tysk-polska gränsen.

Händelsen gav den tyska nazistregeringen en förevändning att genomföra en stor våldsaktion mot judarna i Tyskland och Österrike. En landsomfattande pogrom med massarresteringar av judar hade redan planerats och koncentrationslägren hade förberetts för att ta emot ett stort antal fångar. Polis och brandkår hade beordrats att inte ingripa.

Källa: Levandehistoria.se

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV