Funderar du på hur du kan göra din semester mer miljövänlig? Vill du veta hur stort klimatavtryck din planerade resa har? Med hjälp av data från forskare finns nu en digital plattform som räknar ut det åt dig – och föreslår alternativa möjligheter.
Flyget är – sett till dess utsläppsnivåer – ett av de färdmedel som har störst klimatpåverkan. I synnerhet i de rikare delarna av världen, som i Sverige, där de internationella flygresorna ökat med hela 61 procent sedan 1990, även om de tillfälligt minskade under coronakrisen. En rapport från Chalmers tekniska högskola visar att flygutsläppen från en genomsnittlig svensk är sju gånger större än det globala genomsnittet.
I syfte att uppmana och underlätta för fler människor att välja färdmedel och resor som har mindre påverkan på klimatet, och på så vis bidra till en mer hållbar turism, har flera aktörer i Göteborgsområdet tillsammans med forskare från Göteborgs universitet och Chalmers nu lanserat plattformen klimatsmartsemester.se. Där kan man med hjälp av ett digitalt verktyg räkna ut koldioxidutsläpp per person och resa.
Transport och boende spelar roll
Genom att fylla i destination, färdsätt, boende och annan information för den planerade resan kan man lätt se var på utsläppsskalan semestern hamnar. Men inte nog med det, i samband med uträkningen föreslås också alternativa resvägar och boendemöjligheter som genererar mindre utsläpp. Det finns också information om olika tågrutter i Europa och hur många timmar resan kan ta beroende på vilket alternativ man väljer.
– Det spelar stor roll både vilket transportsätt och vilken boendeform du väljer och det syns tydligt när du klimatberäknar din resa på plattformen som vi tagit fram, säger Erik Lundberg, forskare vid Centrum för turism, i ett pressmeddelande.
Klimatsmartare aktiviteter
På plattformen finns också information om hur olika aktiviteter på semestern påverkar klimatet samt länkar till forskningsrapporter om turism och utsläpp.
– Vissa aktiviteter ger mycket klimatpåverkan till exempel turer med RIB-båt, kryssningar och helikopterskidåkning. Medan andra aktiviteter som besök på nöjesparker, musikfestivaler och vanlig utförsåkning ger lägre klimatbelastning, berättar Jörgen Larsson, forskare i hållbar konsumtion på Chalmers i ett pressmeddelande.
Om plattformen
Klimatsmartsemester.se har tagits fram i samarbete mellan flera olika parter.
Erik Lundberg på Centrum för turism vid Göteborgs universitet är huvudansvarig för plattformen.
Jörgen Larsson vid Chalmers tekniska högskola är ansvarig för allt sifferunderlag som används på plattformen.
Anneli Kamb, doktorand på Kungliga Tekniska Högskolan och Fredrik Warberg från Tidsverkstaden ek har också deltagit i arbetet.
Källa: Centrum för turism, Göteborgs universitet