Startsida - Nyheter

Radar · Mänskliga rättigheter

Internationella kvinnodagen: Krokar arm mot våldet

Att kroka arm som en solidarisk handling.

För att stoppa våldet måste vi prata om det. Det är devisen bakom manifestationen Kvinnor krokar arm, som äger rum på flera platser i landet i dag på internationella kvinnodagen.

Internationella kvinnodagen uppmärksammas i dag av individer, nätverk, organisationer, politiska partier och världsomspännande förbund under en mängd teman. UN Women fokuserar på klimatet, EU-parlamentet lyfter pandemins konsekvenser för kvinnor ifråga om distansarbete och oavlönat omsorgsarbete, i Malmö kallar Vänsterpartiet till demonstration för en jämlik vård och i Stockholm ligger fokus på ett alltför aktuellt ämne, nämligen våldet mot kvinnor och i samhället i stort.

Under parollen Inte en kvinna till – tillsammans mot våldet arrangerar Stockholms tjejjourer, Gömda kvinnor, Grön ungdom med flera en demonstration på Medborgarplatsen i eftermiddag, och på spridda platser i staden hålls manifestationen Kvinnor krokar arm, med samtal, work shops och framträdanden. En av initiativtagarna är Isabel Enberg, och tanken formades i samband med att hon arrangerade ett konstevent i Tensta i somras tillsammans med operasångerskan Charlotta Huldt.

– Under en paus satte sig Charlotta bredvid en kvinna på en bänk och de började prata om livet. Charlotta berättade att hon har fem barn, och då sa kvinnan att det hade hon också haft, men en av sönerna hade blivit ihjälskjuten året innan. När vi satt på tunnelbanan senare sa vi att vi måste göra något, och vi sa att vi krokar arm och så startar vi det den 8 mars, berättar Isabel Enberg.

Våga fråga

Det hela har växt sig större än vad Isabel Enberg och Charlotta Huldt anade – 65 organisationer har anmält sitt intresse, bland annat Stadsdelsmammorna, Nattvandrarna, Hyresgästföreningen Järva och Sveriges kvinnolobby. Work shops och andra evenemang äger rum på flera platser i landet; i Stockholm är aktiviteterna koncentrerade till Tensta, Hallonbergen och Humlegården. Syftet är att vi ska börja prata mer om det våld som drabbar kvinnor, och även det dödliga våld som drabbade sonen till kvinnan på parkbänken.

– Det berör precis alla, det finns inte en enda människa som inte känner någon som blivit slagen eller till och med mördad, det är bara ett steg bort, säger Isabel Enberg.

Det finns hjälp att få, att hänvisa till, och därför får vi inte vara rädda för att fråga hur någon mår om vi misstänker att någon blir misshandlad, eller att någon misshandlar.

– ”Jag vill inte lägga mig i det här”, säger man, men det är tjänstefel att inte lägga sig i, menar Isabel Enberg.

Under hashtaggen kvinnorkrokararm kan den som vill posta bilder i sociala medier.

– Det betyder att man har pratat om detta. Vi kommer inte lösa några problem i dag, men vi sår ett frö, säger Isabel Enberg.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV