Coronapandemin och kriget i Ukraina har lett till brist på glasflaskor i Sverige. Nu uppmanar Sveriges bryggerier människor att bli bättre på att panta de flaskor som går att panta, rapporterar P4 Dalarna.
Efterfrågan på glasflaskor har ökat länge men produktionen har inte hängt med. Bristen beror dels på pandemin, dels på kriget i Ukraina då både Ryssland och Ukraina är stora glasproducenter.
Miljontals flaskor som hade kunnat pantas slängs varje år i glasåtervinningen, enligt branschorganisationen Sveriges bryggerier. Totalt slängs 25 procent av flaskorna i stället för att återanvändas. Störst är svinnet för flaskor som inhandlas på Systembolaget, 86 procent.
– Det handlar fortfarande om att vi inte får några glas från Ryssland och Ukraina framför allt. Men också bristen på transporter och chaufförer i Europa ställer till det, säger Rose-Marie Hertzman, presschef på Spendrups till P4 Dalarna.
Enligt Anna-Karin Fondberg, vd på Sveriges Bryggerier, är det många som tror att de köpt engångsglas när de i själva verket köpt glas som kan pantas.
”Det innebär att miljontals flaskor som skulle kunna återanvändas hamnar fel. En returglasflaska fylls i snitt 40 gånger innan den skrotas och blir till nytt glas”, säger hon enligt ett pressmeddelande.
Fakta: Glasflaskor som kan pantas
Totalt säljs drygt 32 miljoner liter öl, vatten och läsk på returglasflaska varje år. I Sverige finns två retursystem för glasflaskor. Det ena gäller glasflaskan på 33 cl som finns i en röd back, det andra gäller 50 cl-flaskan som finns i en blå back.
Placerade i sina backar är returglasflaskorna lätta att känna igen, men när de packats upp på hyllan kan det vara svårare. Glas som kan pantas har en symbol på etiketten som indikerar det.
Returglas pantas i butik. Många mindre butiker hanterar inte längre retursystemet, men de större tar emot.
Källa: Branschorganisationen Sveriges bryggerier