Radar · Politik

Hallengren: Förbjud privata sjukvårdsförsäkringar

Socialminister Lena Hallengren (S) tar emot utredningen om privata sjukvårdsförsäkringar inom den offentligt finansierade hälso- och sjukvården av utredaren Sofi Nyström.

Vården får inte bli en marknad anser socialminister Lena Hallengren.
– Vård ska alltid ges efter behov, inte efter betalningsförmåga. Ingen ska kunna köpa sig före till vård, säger hon.

Regeringen vill att privata sjukvårdsförsäkringar ska förbjudas inom offentligt finansierad vård. 

Bakgrunden är bland annat en rapport från Myndigheten för vård- och omsorgsanalys som visar att personer med privata sjukförsäkringar får vård snabbare, sannolikt utan att ha större vårdbehov än skattefinansierade patienter.

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) har också konstaterat att det finns risker för patientsäkerheten om patienter med större behov får vänta längre för att få tillgång till vård, när personer med mindre behov kan köpa sig före.

"Vården får inte bli som skolan: en marknad"

Redan i höstas föreslog en utredning att privata sjukvårdsförsäkringar skulle regleras bättre. Så sent som i februari 2022 fick utredaren Sofi Nyström i uppdrag att ta fram förslag på hur det mer konkret kan gå till.

På fredagen tog socialminister Lena Hallengren (S) emot den kompletterande utredningen.

För henne, och resten av regeringen, är frågan viktig och angelägen.

– Vi blir nästan dagligen påminda om vilken skada det gör att skolan har förvandlats till en marknad. Det är skolor som väljer elever, inte tvärtom. Det är orättvisa betyg. Det är skattemedel som läcker till utlandet. Det är pengar som skulle ha gått till undervisning men istället finansierar religiös extremism, säger Lena Hallengren på en pressträff och fortsätter.

– Regeringen vill på alla sätt förhindra att samma sak sker i vården. Vården får inte bli en marknad och vårdbolagen ska inte välja patienter. Det ska inte vara betalningsförmågan, det ska vara behovet som avgör vem som får vård först. Vi behöver helt enkelt stämma i bäcken så att inte vården blir som skolan.

Privata vårdgivare får inte erbjuda samma vård

Utredaren Sofi Nyström föreslår bland annat att privata vårdgivare som har avtal med en region inte samtidigt ska få erbjuda samma sorts vård till patienter vars vård finansieras av en privat sjukvårdsförsäkring.

Regionerna ska i sin tur inte heller få lägga ut vård på privata vårdgivare som erbjuder samma sorts vård till personer med en privat sjukvårdsförsäkring.

Ett annat av förslagen är att privata vårdgivare som tar emot patienter med privat sjukvårdsförsäkring inte ska få remittera patienten till den offentligt finansierade vården.

– Utredningen har fått i uppdrag att ta fram lagförslag som i stort innebär ett förbud mot privata sjukvårdsförsäkringar inom den helt eller delvis offentligt finansierade vården, säger utredaren Sofi Nyström vid pressträffen.

Reglerna ska övervakas av Ivo (Inspektionen för vård och omsorg).

Utredaren föreslår att lagändringarna ska börja att gälla den 1 januari 2024, medan vissa bestämmelser ska träda i kraft först två år senare.

Läs mer:

Kritiken: Utredaren vägrade stoppa vårdförsäkringar

Mer kontroll – men inget stopp för privata sjukvårdsförsäkringar

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV