Startsida - Nyheter

Radar · Fred

Amerikanskt fartyg på Gotland: ”Påtaglig närvaro sedan Natoansökan”

Det amerikanska fartyget USS Arlington (LPD 24) besöker Gotland i veckan.

I veckan får Gotland besök av det amerikanska amfibietransportfartyget USS Arlington.
– I och med ett framtida Natomedlemskap så kommer övningar och militär närvaro bli allt mer vanligt i Sverige, säger Kerstin Bergeå, ordförande för Svenska freds.

Mellan tisdag och torsdag befinner sig det amerikanska amfibietransportfartyget USS Arlington (LPD 24) utanför Visby i Gotland, uppger Försvarsmakten i ett pressmeddelande. Syftet med fartygets besök är enligt Försvarsmakten att visa upp personal samt att fylla på sina depåer av bränsle och förnödenheter. 

USS Arlington är av San Antonio-klass och används bland annat för att transportera och landsätta trupper. Det befinner sig enligt pressmeddelandet under perioden i Östersjön och deltar fortlöpande i övningar med Nato- och partnerländer, något som Försvarsmakten beskriver som bidragande till ”ökad stabilitet och säkerhet i Sveriges närområde”.

Fartyget har tidigare varit utplacerat i Persiska viken efter spänningar med Iran, samt i isländska vatten för att delta i Nato-övningen Northern viking 2022.

Försvarsmakten beskriver veckans besök som ”rutin”. Om det har att göra med den svenska Natoansökan är svårt att säga, enligt Svenska freds- och skiljedomsföreningen. Även innan ansökan formellt skickades in i våras har Sverige haft ett nära samarbete med militäralliansen Nato och deltagit i gemensamma övningar. Men om Sverige som tänkt går med i Nato kommer övningar och militär närvaro bli allt mer vanligt, inklusive kärnvapenövningar, menar Svenska freds.

– Om just det här fartyget är kopplat till Natomedlemskapet är svårt att säga. Sedan Natoansökan har vi dock sett en påtaglig närvaro av amerikanska styrkor, säger Kerstin Bergeå, ordförande för Svenska freds.

Hon hänvisar bland annat till att Försvarsmakten i både augusti och september eskorterat amerikanska stridsflygplan som kan beväpnas med kärnvapen över Sverige. Senast flög flygplanen så lågt att de kunde höras från centrala Stockholm.

– Alliansen strävar efter att alla medlemmar ska delta i den kollektiva planeringen, även inför en potentiell framtida användning av kärnvapen. Sverige och Finland är attraktiva platser för övningar i och med närheten till Ryssland och Arktis, säger Kerstin Bergeå.

”Risk för eskalering”

Spänningarna i världens hav fortsätter samtidigt som kriget i Ukraina pågår. Kina, Indien och Belarus genomför just nu tillsammans med Ryssland en militärövning i östra Ryssland och japanska havet. Samtidigt fortsätter USA:s närvaro i Östersjön. Enligt Svenska freds skickar stormakterna genom militära övningar och närvaro signaler till varandra.

– Motivet med USA:s militära närvaro i Östersjön är troligen att avskräcka och skicka signaler till Putin. Tanken med avskräckning är att genom hot om våld eller begränsat våld avskräcka en annan part från att gå till attack eller bruka våld, säger Kerstin Bergeå.

Men det är en farlig avskräckningsmetod, som lätt kan leda till eskalering och ytterligare spänningar, enligt organisationen.

– Problemet med avskräckningsteorin är att det agerande man tänker ska ge säkerhet istället kan leda till en upptrappningsspiral, där även motståndet vill avskräcka och då måste gå aningen längre.

– I detta spända läge bör alla militära övningar i vårt och Rysslands närområde pausas, säger Kerstin Bergeå.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV