Startsida - Nyheter

Radar · Fred

Civilsamhället uppmärksammas i årets fredspris

Nobelkommitténs ordförande Berit Reis-Andersen håller upp en bild på Ales Bjaljatski och organisationen Memorials logga, som tillsammans med organisationen Center for Civil Liberties tilldelades årets fredspris.

I år går Nobels fredspris till demokratiprofilen Ales Bjaljatski från Belarus samt människorättsorganisationerna Memorial och Center for Civil Liberties från Ryssland respektive Ukraina. Därmed belyser Nobelkommitéen den gemensamma kampen för mänskliga rättigheter och demokrati i de tre grannländerna i öst. 

Enligt motiveringen som framfördes av Nobelkommitténs ordförande Berit Reiss-Andersen är Ales Bjaljatski en av initiativtagarna till demokratirörelsen som uppstod i Belarus i mitten av 90-talet. 

– Han har ägnat sitt liv åt att verka för demokrati och fredsutveckling i sitt hemland, sa Berit Reiss-Andersen vid tillkännagivandet tidigare under dagen. 

Bjaljatski har bland annat grundat organisationen Vajsna 1996, som svar på en kontroversiell konstitutionsändring som gav presidenten enhällig makt i Belarus. Nobelkommittén manar nu Belarus att frige Bjaljatski, som sedan förra året sitter fängslad för påstådda skattebrott.

Årets fredspris tilldelas även den ukrainska människorättsorganisationen Center for Civil Liberties och den ryska människorättsorganisationen Memorial. 

– Genom att ge Nobels fredspris 2022 till Ales Bjaljatski, Memorial och Center for Civil Liberties vill norska Nobelkommittén hedra tre framstående kämpar för mänskliga rättigheter, demokrati och fredlig samlevnad i grannländerna Belarus, Ryssland och Ukraina, sa Berit Reiss-Andersen.

Föreningen Svenska Freds gläds åt Nobelkommitténs beslut och ser det som viktigt att uppmärksamma civilsamhällets arbete. 

– Det är precis såhär man ska använda Nobelpriset, det visar på vikten av att arbeta tillsammans i rörelser underifrån för att sätta tryck på repressiva regimer, säger Kerstin Bergå, ordförande för Svenska Freds, i ett pressmeddelande. 

Enligt Svenska Freds är alla tre pristagare väl värda utmärkelsen.

– Det är väldigt bra av Nobelkommittén att premiera civilsamhället på det här sättet och lyfta människor som organiserar sig och som inte annars får det här ljuset på sig, menar Kerstin Bergå.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV