Boris Johnson klarade misstroendeomröstningen och sitter kvar som premiärminister. Frågan är hur länge.
– Det är ganska svårt att se hur han med kraft ska kunna regera och sitta kvar, säger Göran von Sydow, expert på europeisk politik.
Hela 41 procent av Konservativa partiets (Tories) parlamentsledamöter röstade mot Boris Johnson under måndagskvällen.
Det är ett oväntat stort internt motstånd mot den brittiske premiärministern, enligt Göran von Sydow, chef för Svenska institutet för Europapolitiska studier (Sieps).
– Det är ett tecken på att partiet är väldigt splittrat i synen på hans ledarskap och antagligen också de politiska sakfrågorna där under, säger han till TT.
Tecken på splittring
Johnsons stöd är därmed mindre än vad tidigare premiärministern Theresa May hade bland partikamrater i misstroendevotumet 2019. Den gången tog det ett halvår till hon tvingades avgå, säger von Sydow.
– Finns det något att lära av historien kan man säga att även om en sittande partiledare klarar en sådan här omröstning, så är det ett tecken på ett splittrat parti och det kommer bli väldigt svårt för Johnson att regera under dessa förutsättningar.
Johnson har överraskat tidigare och kan göra det igen, säger von Sydow, men den här gången kan det bli svårt.
– Det bygger på att kritiken riktar sig mot hans person, alltså på hans ledarskap och reglerna han bröt under pandemin, och mot politikens innehåll. De två sakerna tillsammans gör att han kommer ha en svår situation.
Ingen självklar utmanare
Hur stor skada den här episoden har åsamkat Tories kan det komma kvitto på redan om några veckor, då det är flera fyllnadsval i Storbritannien. Hur det går där kan påverka Johnsons ställning, säger von Sydow.
Men två saker talar för Johnson, utöver hans förmåga att kunna överraska: hans regering verkar vara lojal mot honom och en tydlig utmanare saknas.
– Det verkar inte riktigt finnas någon självklar och stark kandidat att efterträdda honom. Någon som kan samla motståndet tycker jag mig inte kunna se, säger Göran von Sydow.
TT: Hur mår Tories just nu?
– Man måste se det som ett parti som är mycket starkt splittrat. Att han har nästan hälften av parlamentsgruppen emot sig – det är en rejäl intern konflikt, för att uttrycka sig milt.
Artikeln har uppdaterats.