Startsida - Nyheter

Radar · Utrikes

Kazakstans ledare: Skjut utan varning

En bild från statlig ryskt tv visar ryska soldater som anländer till Kazakstan, som begärt hjälp efter stora oroligheter.

Kazakstans president Kasym-Zjomart Tokajev tar till hårda ord efter oroligheterna som krävt många liv. ”Beväpnade banditer” ska förgöras och säkerhetsstyrkorna har fått rätt att skjuta skarpt utan förvarning, säger han i ett tv-tal.

Presidenten upprepar i sitt tal tidigare anklagelser om att utländska krafter anstiftat oroligheterna. Han har inte lagt fram några belägg för utländsk inblandning. Deltagarna i gatuprotesterna kallar han för banditer och terrorister.

Den kazakiske ledaren tackar även Rysslands president Vladimir Putin för att ha skickat soldater från en Moskvaledd regional säkerhetsstyrka (CSTO) för att hjälpa till att slå ner oroligheterna.

Presidenten begärde hjälp från CSTO efter de våldsamma protesterna som startade under nyårshelgen.

Stridsvana soldater

Det ryska försvarsdepartementet säger enligt ryska nyhetsbyrån Interfax att det bland annat är specialtränade fallskärmssoldater med stridserfarenhet som skickats till Kazakstan på ett tidsbegränsat uppdrag. Styrkans uppgift beskrivs av departementet som fredsbevarande.

Tidigare under morgonen sade presidenten att den konstitutionella ordningen är i stort sett återupprättad i landet.

”Men terrorister använder fortfarande vapen och har skadat civil egendom. Därför kommer antiterrorinsatsen att fortsätta tills de militanta har eliminerats”, hette det i uttalandet.

Lov från Kina

Det kom under morgonen rapporter om skottlossning nära det centrala torget i Almaty, rapporterar BBC.

Från kinesiskt håll kommer lovord om hanteringen av protesterna.

”Du har beslutsamt vidtagit kraftfulla åtgärder vid kritiska tidpunkter, och snabbt kylt av situationen. Det är ett uttryck för din ansvarsfullhet och pliktkänsla som politiker, och för ditt sätt att ta ansvar för ditt land och ditt folk”, säger landets högste ledare Xi Jinping i ett meddelade till Tokajev, enligt statliga nyhetsbyrån Nya Kina.

Många döda

Det oljerika och auktoritärt styrda Kazakstan har länge setts som en av de mest stabila forna Sovjetrepublikerna i Centralasien men protesterna, som började som en demonstration mot höga bränslepriser, har utvecklats till den värsta krisen på decennier.

Kazakstans inrikesdepartement summerar på fredagsmorgonen att 26 demonstranter, som beskrivs som beväpnade kriminella, har dödats och över 3 000 har gripits. Ur säkerhetsstyrkorna har 18 medlemmar dödats och ytterligare 784 har skadats.

På torsdagen försökte regeringen gjuta olja på protestvågorna genom att sätta ett sex månaders tak på priset för gas som används som fordonsbränsle.

Störningar av internet

Kommunikationer inom landet och med omvärlden har försvårats av att mobil- och internettjänster är föremål för omfattande störningar. Det gör det svårt att få en komplett bild av händelserna.

Undantagstillstånd med nattligt utegångsförbud har utfärdats och gäller fram till den 19 januari. Presidenten har även upplöst regeringen.

Fakta: Kazakstan

Den tidigare Sovjetrepubliken Kazakstan utropade en självständig stat i oktober 1991. Landet har en stor rysk befolkning och Ryssland är fortsatt landets viktigaste allierade.
Det centralasiatiska landet är rikt på naturtillgångar och oljeexporten står för cirka 70 procent av exportintäkterna.
Landet har en befolkning på 18,7 miljoner invånare. Ytan omfattar 2,7 miljoner kvadratkilometer, vilket är i storlek med Argentina. Huvudstad är Nur-Sultan och landets största stad är Almaty.
Landets första president Nursultan Nazarbajev drev i 29 år ett auktoritärt styre med begränsat utrymme för politisk opposition och medier. När han avgick 2019 togs posten över av hans allierade Kasym-Zjomart Tokajev.
När landet höll parlamentsval i januari förra året bojkottades det av det enda registrerade oppositionspartiet.
Källa: NE, AFP, TT

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV