Startsida - Nyheter

Radar · Migration

Allt fler flyktingar söker asyl i Mexiko

Migranter och flyktingar från Haiti tar sig tillbaka från Texas till Mexiko för att undvika att deporteras tillbaka till hemland, september 2021.

De senaste åren har migrantströmmen via Mexiko fortsatt att öka. Mellan januari och november 2021 ansökte 123 000 människor, främst från Central- och Sydamerika, om asyl i landet. Många hoppas på att ta sig vidare till USA, som dagligen deporterar människor tillbaka till Mexiko.

Sedan 2014 har antalet människor som anländer i Mexiko ökat stadigt, med undantag från 2020 då pandemin tillfälligt bromsade upp migrationen. 2014 var det 2100 personer som sökte asyl i landet – fem år senare, 2019, hade siffran stigit till 70 000 ansökningar. I fjol handlade det om hela 123 000 ansökningar. Mexikanska myndigheter arbetar tillsammans med FN:s flyktingorgan UNHCR för att hjälpa dem som kommer.

En av de som UNHCR har intervjuat i en ny rapport är Natalia, som egentligen heter någonting annat. När livet i hennes hemland blev för farligt tog hon sina barn och flydde hals över huvud. Efter att ha anlänt till Mexiko via den södra gränsen hade hon inga resurser för att klara livhanken för sig och sina barn. Natalias historia är en av många om dem som kommer till Mexiko.

Asylansökningar från venezolaner ökade lavinartat

Majoriteten av de som flyr till eller via Mexiko kommer från Karibien, Centralamerika och Sydamerika. Det handlar framförallt om människor från Haiti, Honduras, Kuba, El Salvador, Chile, Venezuela, Guatemala Nicaragua, Brasilien och Colombia. Problemen i dessa länder som människor lämnar skiljer sig åt.

I Venezuela har de senaste årens hyperinflation gjort att det är mycket svårt för venezolaner att klara sig. Över sex miljoner människor har de senaste åren lämnat Venezuela för att söka skydd och bättre möjligheter i andra länder. Ungefär fem miljoner av dessa finns kvar i regionen. Enligt en rapport från Center for Disaster Philanthropy har antalet asylansökningar från venezolaner ökat med 8000 procent sedan 2014. Den lokala valutan, bolivaren, har tappat nästan allt sitt värde och man har valt att kapa sex nollor. I oktober 2021 sökte 13 406 personer från Venezuela asyl vid den amerikanska gränsen, vilket var ett nytt rekord.

Deportationer på order av Trump och Biden

De flesta som söker asyl i Mexiko gör det vid gränsstaden Chipas. I juli 2021 lämnades 70 procent av ansökningarna in där. Dit deporteras även människor varje dag, efter en order (Title 42 legislation) som Trump-administrationen gav i mars 2020 med hänvisning till pandemin. Människor från Haiti har också deporterats i stor skala av Biden-administrationen med hjälp av denna bestämmelse.

Människor från Venezuela utgör dock ett undantag, mellan oktober 2020 och augusti 2021 deporterades endast 150 venezolaner av de totalt över 40 000 personer som korsade gränsen till USA under perioden. Det är mindre än en procent, medan motsvarande siffra för medborgare i Haiti var 48 procent.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV