Maria Ferm, tidigare bland annat riksdagsledamot och statssekreterare, kommer att bli operativ chef på Mediehuset grön press. Hennes fokus kommer att vara affärsutveckling och att se till att samhällsdebatten lever och frodas, också på nya sätt.
– Det känns jättebra och helt rätt att börja nu, i ett viktigt skede där grön debatt behövs mer än någonsin, säger Maria Ferm.
Från och med den 1 februari får Mediehuset grön press ett tillskott i form av en operativ chef som ska leda affärsutvecklingen. Den som får uppdraget är Maria Ferm, tidigare riksdagsledamot och gruppledare för Miljöpartiet de gröna. Hon har också arbetat som statssekreterare och chef för samordningskansliet på Statsrådsberedningen på regeringskansliet.
– Jag är mycket glad att arbeta för att Mediehuset Grön Press ska hitta nya vägar att nå ut. Just nu är vi i ett viktigt samhällsskede där det mer än någonsin behövs grön debatt. Just nu ser jag en risk att många röster riskerar att tystna, på grund av politiska förslag, minskat stöd till civilsamhället och folkbildning och ett väldigt hätskt klimat, där det blir svårare att kämpa för miljö och medmänsklighet.
Hon har själv upplevt en auktoritär stämning i sin tidigare hemkommun Vellinge, där hon kämpade för en humanare flyktingpolitik och mot rasism och märkte av hur många människor valde att förbli tysta. Hon ser en liknande utveckling i samhället idag, och konstaterar att det är viktigt att inte tystna.
– Vi är i ett avgörande läge nu där det gäller att skapa debatt och engagemang och vi behöver hitta nya sätt att göra det på. Idag finns inte de tydliga forumen och arenorna för detta, säger hon.
Exakt vad det kommer innebära för Mediehuset grön press och tidningarna som ingår i koncernen – Syre, Tidningen Global, Landets Fria Tidning och Fempers Nyheter – kan hon i dagsläget inte berätta mer om.
– Det finns redan idag många bra idéer och tankar, men vi väntar lite med att presentera något mer konkret.
Vad tar du med dig från din tid i politiken?
– Jag tar med mig alla mina erfarenheter. Av att förhandla mellan olika partier, av att väldigt envist jobba mot ett mål och få igenom det. Jag har ett stort driv och är väldigt envis. Och jag tror på att det går att hitta vägar framåt.
Vad skulle du säga till de som idag känner att samhället och det politiska klimatet går åt fel håll?
– Att det finns hopp. Det finns oerhört många som tycker att det går åt fel håll och det finns en vilja att göra motstånd mot en sån utveckling. Jag tror att många känner en slags depression och samtidigt en önskan att prata om politik och en vilja att göra något gemensamt. Här finns definitivt ett tomrum att fylla. Det handlar om att få till känslan av att göra något, att lyfta saker.