Kan Europas ledare visa enighet i stödet till Ukraina? Eller ska allt fastna i nya och gamla trätor mellan länderna i och utanför EU?
Ovissheten är stor inför dagens premiär i Prag för ett helt nytt toppmöte.
När Tjeckiens premiärminister Petr Fiala från lunchtid och framåt tar emot 42 olika stats- och regeringschefer i Pragborgen är huvudmålet att visa enighet.
”Europa står inför sin värsta kris sedan andra världskriget. Men vi har mött det med enighet och beslutsamhet”, väntas exempelvis Storbritanniens premiärminister Liz Truss förklara för kollegorna därinne, enligt talepunkter som avslöjats redan på förhand.
”Syftet är att föra samman ledare på jämbördig nivå och främja politisk dialog och samarbete i frågor av gemensamt intresse så att vi tillsammans kan arbeta för att stärka säkerheten, stabiliteten och välståndet för Europa i sin helhet”, heter det i sin tur från EU:s rådsordförande Charles Michel, som fungerat som ”koordinator” när det gäller att pejla intresset och bjuda in till stormötet.
Många tvister
Men att allt ska gå gnisselfritt är långt ifrån givet.
Kan inbjudna länder som Armenien och Azerbajdzjan samsas trots deras långvariga och blodiga konflikt om Nagorno-Karabach? Kan Serbien och Kosovo mötas utan gräl? Och hur ska det gå med Turkiets president Recep Tayyip Erdogan som inte bara ständigt grälar med grannlandet Grekland utan också ihärdigt upprepar sitt missnöje över vad han anser vara terroriststöd i Sverige och Finland?
Måhända är det klokt att man redan på förhand bestämt sig för att inte mötet ska mynna ut i något gemensamt uttalande. I stället kommer det att få räcka med att alla ledarna samlas på ett familjefoto.
– Det fotot är i sig ett sorts budskap, säger en EU-källa inför toppmötet i Prag.
Andersson och Erdogan?
Formellt är mötet tredelat: först en gemensam sittning från cirka klockan 13, då ledarna bland annat får lyssna till Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, uppkopplad via videolänk från Kiev. Sedan gruppsamtal i fyra grupper, dels om fred, säkerhet och stabilitet, dels om energi, klimat och miljöfrågor. Och sedan en avslutande arbetsmiddag för alla från klockan 19.30.
Däremellan finns också utrymme för en lång rad enskilda samtal mellan olika ledare. Nyfikenheten är exempelvis stor om huruvida avgående statsministern Magdalena Andersson (S) ska få träffa Erdogan för att diskutera Sveriges Natoansökan.
– Exakta former för ett eventuellt möte är ännu inte klarlagt, sade Andersson i går.
Tvist om gasen
Även mellan EU-länderna finns mycket gnissel att hantera. En lång rad medlemsländer i främst södra och östra Europa har länge krävt att EU enar sig om ett allmänt pristak på gas för att pressa ned energipriserna. Bjässen Tyskland har hittills sagt nej – men har sedan beslutat om ett eget pristak på hemmaplan, vilket väckt upprörda känslor.
Den striden sparas dock främst till i morgon, då de 27 EU-länderna håller ett eget informellt toppmöte i Prag. I ett brev inför det mötet signalerar EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen att hon nu är redo för ett pristak, åtminstone tillfälligt.
”Jag föreslår att vi arbetar tillsammans med medlemsstaterna för att utveckla ett ingrepp som begränsar priserna på naturgasmarknaden”, skriver von der Leyen.
Fakta: Toppmötet i Prag
Under torsdagen samlas 43 ledare från hela Europa till det första mötet i vad som kallats Europeiska politiska gemenskapen (på engelska European Political Community).
Mötet hålls i Prag med premiärminister Petr Fiala och Tjeckien – höstens ordförandeland i EU:s ministerråd – som värd.
Mötet inleds klockan 13 med en gemensam sittning med inspel från Fiala, Storbritanniens premiärminister Liz Truss, Albaniens premiärminister Edi Rama, Norges statsminister Jonas Gahr Støre samt Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj – den sistnämnde via länk från Kiev.
Därefter delas ledarna upp i fyra grupper som håller mindre samtal på två olika teman kring säkerhet och energi/klimat.
Från 16.30 har ledarna möjlighet att träffas separat innan allt avslutas med en arbetsmiddag från 19.30.