Startsida - Nyheter

Radar · Inrikes

Arbetsdomstolen avgör om bojkotten av ryska fartyg är laglig

Sedan den 28 mars har allt lossnings- och lastningsarbete, bogsering och förtöjning och utpekade fartyg försatts i blockad i svenska hamnar.

Den 28 mars inledde Hamnarbetarförbundet en blockad mot ryska fartyg och gods med koppling till Ryssland. Arbetsgivarorganisationen Sveriges hamnar är kritiska till tilltaget och meddelade tidigare i veckan att man stämmer facket. I dag, fredag 6 mars, avgörs frågan av Arbetsdomstolen (AD).

Blockaden innefattar ryskägda fartyg, ryskt gods och fartyg på väg till eller från Ryssland. Den 1 maj anslöt sig även Transportarbetarförbundet till bojkotten, som ska pågå till den sista maj.

– Vi gör det här för att stötta våra kollegor i de ukrainska hamnarna och civilbefolkningen i landet. Det är det vi kan göra utifrån våra förutsättningar, säger Erik Helgeson, vice ordförande Svenska Hamnarbetarförbundet, till SVT.

Sveriges hamnar menar att blockaden är olovlig och gick i veckan ut med att man stämmer Hamnarbetarförbundet till AD, som nu ska avgöra fallet.

– Samtidigt som andra stora svenska företag som Volvo, Scania, IKEA och SKF på eget initiativ drar sig ur affärsrelationer med Ryssland, går hamnarbetsgivarna till domstol för att försöka tvinga våra medlemmar att lossa ryska råvaror som kan finansiera den ryska invasionen av Ukraina. Det känns faktiskt helt overkligt, säger Hamnarbetarförbundets ordförande Martin Berg i ett pressmeddelande.

"Orimlig hållning"

Parterna möts under dagen i AD. Sammanträdet kommer troligen kretsa kring frågan om huruvida Hamnarbetarförbundets blockad ska ses som en facklig sympatiaktion eller om den, som Sveriges Hamnar menar, istället ska bedömas som en politisk manifestation.

– I Sveriges hamnars resonemang har Ukrainas fackföreningar fråntagits sin ställning som part i konflikten med de ryska ockupanterna, och istället reducerats till anonyma offer för storpolitiska händelser. Det är en helt orimlig hållning, som i förlängningen skulle innebära att svenska arbetares möjlighet att vidta konkreta solidaritetsaktioner för kollegor i andra länder minskar ju mer våld och repression de utsätts för, menar Martin Berg.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV