Österlens fredsfestival, ett initiativ av freds- och kvinnorörelsen med bland andra Gudrun Schyman i spetsen, pågår i helgen i Simrishamn. I år har klimatkrisen och hur den hänger ihop med militär upprustning en framskjuten plats i programmet, som innehåller föredrag, samtal, manifestationer och musik.
På fredagen inleddes Österlens fredsfestival i Simrishamn, som arrangeras av flera ideella föreningar inom freds- och kvinnorörelsen. I arrangörsnätverket ingår Gudrun Schyman, som tidigare i år lämnade sitt uppdrag för Feministiskt initiativ i Simrishamns kommunfullmäktige, och som nu kandiderar till riksdagen med Klimatalliansen. Hon poängterar dock att hon jobbar med festivalen i egenskap av ordförande för föreningen Fria pensionärer.
När Syre ringer upp på fredagseftermiddagen har det precis börjat regna, men Gudrun Schyman är vid gott mod.
– Vi har satt upp tält så det går jättebra, det har varit välfyllt hela dagen. Vi har ju ett väldigt ambitiöst program med samtal, föreläsningar och diskussioner, och mycket kultur.
Krig och klimat sammanflätat
Bland de inbjudna gästerna finns författare, freds- och klimatforskare och representanter för olika fredsorganisationer i de nordiska länderna. För Schyman handlar festivalen mycket om hennes käpphäst folkbildning.
– Jag tror väldigt mycket på det, särskilt i de här tiderna när vi har stora problemsjok hängandes över våra huvuden. Vi behöver kunskaper och medvetenhet om hur saker hänger ihop och utifrån det faktiskt göra någonting.
Festivalens tema är fred på jorden och fred med jorden, och intresset för klimatproblematiken är vad som lockar många av besökarna, tror Gudrun Schyman.
– Rysslands invasion av Ukraina hänger ihop med fossilsamhällets problematik. Kärnkraftverk blir säkerhetspolitiska risker, militarismen driver på upprustningen till höjder vi knappt aldrig sett maken till, och det ökar miljöförstöringen, som krig gör. Här tar vi fasta på det faktum att vi har ett ekonomiskt system som har både militarism och idén om masskonsumtion i sina ådror, det är stora system som måste ändras.
Tradition med nytt fokus
Festivalen anordnades även i fjol, men har sitt ursprung i 80-talet, berättar Gudrun Schyman.
– Då bodde jag här och var aktiv i Österlens fredsgrupp, det var nej till kärnkraft och vi ingick i den europeiska fredsrörelsen, European nuclear disarmament. Vi brukade ordna en fredsvecka, så det är en gammal tradition som har tagits upp. Det viktiga är att ha ett cirkustält, det är något speciellt med det.
Vilken är den största skillnaden mellan att vara engagerad i de här frågorna nu och då?
– Klimatkrisen. Den var inte främmande då heller, men inte lika närvarande som nu. Det var kärnkraftsdebatten som gav en större medvetenhet om energifrågor, och man nuddade vid klimatproblematiken, men inte alls med samma intensitet.
Enligt Gudrun Schyman är det många bland besökarna i dag som delar hennes uppfattning om politikens handlingsförlamning inför klimatkrisen. Hennes förhoppning är att besökarna ska komma ut med kunskaper, medvetenhet och en vilja som kan omsättas i praktiken i exempelvis en fredsförening.
– Förra året, då vi hade ungefär samma upplägg, var det någon som i början tyckte att allt kändes så hopplöst, men efter tre dagar kom och sa, nu är jag redo!
Österlens fredsfestival
Pågår 5-7 augusti, Hamnplan Simrishamn
Några punkter ur lördagens program:
11.00 – 11.30 Tal/fredsmanifestation på Torget/Hamnplan med Olof Buckard och representanter för arrangörsgruppen.
12.00 – 12.40 Sven Eric Liedman, författare och idé-historiker, om tidsandan och det nya säkerhetspolitiska läget.
13.10 – 13.50 Föredrag/samtal med Alf Hornborg, författare till boken Kannibalernas maskerad : pengar, teknik och global rättvisa i antropocen.
13.50-14.30 Föredrag med Sasja Beslik, hållbarhetsekonom, om ekonomiska flöden som håller igång fossilindustri och vapentillverkare.
18.00-19.00 Samtal om civilt motstånd med Marika Lagercrantz, skådespelare och ordförande i KLYS, och Gudrun Schyman.
Ca 20.30 Ljusmanifestation vid Tullhusstranden, med kör
Hela programmet finns på festivalens facebooksida.