Startsida - Nyheter

Glöd · Debatt

”Medan MP inte vill ha med aktivister att göra är Feministiskt initiativ sprunget ur aktivism.”

Elektrifieringen kan inte ta oss ur krisen, skriver författarna.

Det finns bara ett parti som är berett att göra vad som krävs för att motverka klimatförändringarna och genomföra en rättvis omställning av samhället, skriver debattörerna, innan de forsätter med att konstatera att det inte är Miljöpartiet.

”Det är tydligare än på länge att det bara finns ett miljöparti i Sverige”, sade Miljöpartiets språkrör Per Bolund nyligen i en intervju i Göteborgs-Posten. Vi skulle snarare säga att det bara finns ett parti som är berett att göra vad som krävs för att motverka klimatförändringarna och genomföra en rättvis omställning av samhället. Och det är inte Miljöpartiet.

Det blir väldigt tydligt när Bolund i nästa andetag tar avstånd från klimataktivister för att de ”gör folk förbannade”. Aktivisterna kräver radikala åtgärder eftersom de ser att dagens riksdagspartier inte gör tillräckligt. Den klimatpolitik som gör precis alla nöjda och glada finns inte, och om det är en sådan som MP vill ha är det inte underligt att de är på väg att trilla ur riksdagen, trots att den globala klimatrörelsen vuxit otroligt mycket de senaste åren och allt fler börjar förstå hur de rika ländernas välstånd bygger på andra länders och framtida generationers resurser. MP saknar helt uppenbart förankring i folkrörelsen och det är länge sedan de hade det. Medan MP inte verkar vilja ha med aktivister att göra är Feministiskt initiativ sprunget ur aktivism.

Många av våra politiker och medlemmar är och förblir aktivister, inte minst i miljö- och klimatorganisationer. Medan MP tar avstånd bjuder Fi in aktivisterna. När vi nyligen hade valupptakt i Göteborg sammanföll det med Extinction Rebellions aktionsdagar – precis samma aktioner som Per Bolund kritiserade i GP – och givetvis välkomnade vi några XR-aktivister till ett samtal på scen. För oss är det självklart, eftersom många av de åtgärder som exempelvis XR kräver återfinns konkret i Feministiskt initiativs politik. Under Almedalsveckan kommer vi att ha liknande samtal med andra aktivistnätverk.

Miljöpartiet distanserar sig ängsligt från klimataktivism och både de och Vänsterpartiet försöker sälja in myten om ”grön tillväxt”. Med sin bygghjälm i sällskap har Nooshi Dadgostar turnerat till industrier landet runt, för att locka till sig arbetare med löften om att de inte ska behöva göra större livsstilsförändringar. Alla ska kunna fortsätta konsumera, flyga och äta kött – för det är ju det som skapar arbetstillfällen. Sedan partiledningen valde sin linje har klimatengagerade medlemmar i Vänsterpartiet blivit totalt överkörda och nyligen lämnade till och med partiets klimatpolitiska talesperson Jens Holm sitt uppdrag eftersom han inte längre kan stå för partiets miljö- och klimatpolitik. Det är med sorg vi ser dessa partier inte ta tillvara på klimataktivismens drivkraft och istället överge ideologi för kortsiktiga vinster och försiktiga reformer samtidigt som världen brinner framför våra ögon.

Tillväxt, oavsett om den kallas för ”grön” eller ”hållbar”, är i längden omöjlig på en ändlig planet. Vi kan inte konsumera oss ur klimatkrisen, och inte heller förlita oss på att elektrifiering ska lösa problemet. Den orsakar i sin tur istället nya problem när exempelvis batterier kräver ökad gruvbrytning, och elbilar tar mer plats än fossilbilar och släpper ut mer mikropartiklar eftersom de är större och tyngre än fossilbilar. Till skillnad från samtliga nuvarande riksdagspartier förespråkar Feministiskt initiativ nerväxt för att sätta planeten och arterna främst. Vi vill byta ut det ekonomiska tillväxtmålet mot ett mål om hållbarhet, jämställdhet och jämlikhet, samt byta ut BNP-tillväxt som ett mått på välfärd. Vår vision är en värld där vi inte bara överlever utan också lever.

Feministiskt initiativ vill bland annat:
• utlysa nödläge för klimatet och jordens arter och ge naturen rättigheter
• inrätta medborgarråd på lokal och nationell nivå för rättvis omställning av samhället
• ha avgiftsfri och utbyggd kollektivtrafik i hela landet
• att Sveriges växthusgasutsläpp, inklusive konsumtionsbaserade utsläpp, minskar till nära noll senast 2030
• att en årlig klimatbudget ska ange nationella utsläpp och konsumtionsbaserade utsläpp
• ställa om från animalisk produktion till vegetabilisk, och införa en klimatskatt på animalier
• att pengar omfördelas från militär upprustning till välfärd och klimatomställning
• att Sverige driver att Romstadgan kompletteras med brottet miljömord (ecocid)

1988 kom Miljöpartiet in i riksdagen genom att uppmärksamma säldöden. Nu pågår en ännu större katastrof, klimatkrisen. Samtidigt förlorar MP väljarstöd. Fi går till val med den mest radikala miljö- och klimatpolitiken i Sverige. På en politik för lokal, nationell och global klimaträttvisa. Vi vågar sträva efter något bättre. Efter ett samhälle som respekterar naturens rättigheter, värnar om klimatet, miljön och den biologiska mångfalden. Ett samhälle där alla blir sedda och ges plats. Alla politiska beslut, på alla politiska nivåer, ska vara i linje med klimatmålen. Klimat- och miljöutmaningarna handlar om mänsklighetens och andra arters överlevnad och läget är akut. Det är uppenbart att det bara finns ett parti som är berett att göra det som krävs för en ordentlig systemförändring där vi går till botten med problemen. Det partiet är Feministiskt initiativ.

Teysir Subhi – Partiledare och riksdagskandidat för Feministiskt initiativ • Tomas Agnemo – Klimat- och Miljöpolitisk talesperson och riksdagskandidat för Feministiskt initiativ

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV