I spåren av skenande levnadskostnader tvingas en av tre ensamstående föräldrar i Storbritannien att hoppa över vissa måltider för att få ekonomin att gå ihop.
– Oron för att inte ha råd att låta barnen äta sig mätta leder till en enorm stress, säger Shona Goudie från den brittiska välgörenhetsorganisationen The Food Foundation
För många britter väntar en tuff vinter med inflation som skjutit i höjden samt kraftigt stigande energi- och matpriser det senaste året. Allra hårdast drabbas de grupper som redan tidigare befunnit sig i ekonomisk utsatthet – och som nu kan tvingas välja mellan att värma upp sina hem eller köpa mat.
Enligt en undersökning av den brittiska konsumentorganisationen Which? säger en tredjedel av landets ensamstående föräldrar att de hoppar över vissa måltider på grund av de skenande levnadskostnaderna.
Shona Goudie, analytiker på den brittiska välgörenhetsorganisationen The Food Foundation påpekar att ensamstående föräldrar befann sig i ett tufft läge redan innan priserna stack iväg.
– Hur mycket de än anstränger sig har dessa föräldrar ofta svårt att få pengarna att räcka till för att mätta sina barn. Bland annat beroende på att de har en låg inkomst, då de ofta inte kan arbeta heltid på grund av bristfällig barnomsorg. Och oron över att inte ha råd att låta barnen äta sig mätta leder till en enorm stress, som i sin tur påverkar föräldrarnas psykiska och fysiska hälsa, säger hon till TT.
Kommer hungriga till skolan
Även allt fler brittiska lärare i ekonomiskt utsatta områden larmar om barn som dyker upp hungriga till skolan, stjäl mat från sina klasskamrater, eller hoppar över skollunchen, då de inte har råd att betala för den.
En som själv växte upp under knappa förhållanden är den brittiska fotbollsstjärnan Marcus Rashford. Sedan flera år driver han tillsammans med bland andra The Food Foundation en uppmärksammad kampanj för att fler barn från fattiga hem ska få tillgång till gratis skolmat. Enligt Shona Goudie faller många barn i dag mellan stolarna.
– Cirka 800 000 av de barn som lever i fattigdom i England har inte rätt till gratis skolmat, då de kommer från hushåll som hamnar precis ovanför den inkomstgräns som råder. För dessa barn är läget extremt akut och det kommer att förvärras under vintern, då mat- och energipriserna väntas stiga ytterligare, säger hon.
Enligt Shona Goudie är också konsekvenserna av att leva i matfattigdom stora.
– Människor som lever i ekonomisk utsatthet berättar för oss att barnen påverkas mycket. Och att inte veta hur man ska få tag på nästa mål mat har en långtgående inverkan på människors liv, säger hon.
"Allvarligt läge"
Matinflationen i Storbritannien nådde i oktober rekordhöga 16,4 procent, vilket är den högsta nivån sedan 1977. Framför allt har priserna på basvaror som mjölk, smör, ost och ägg skjutit i höjden – vilket har lett till att trycket på landets matbanker ökat betydligt.
Antalet britter som tvingas vända sig till en av landets matbanker har också ökat med 40 procent i år jämfört med förra året, enligt statistik från välgörenhetsorganisationen The Trussell Trust. Många av dessa är ensamstående föräldrar.
En av tio i denna grupp har under de senaste två månaderna uppsökt en matbank – jämfört med tre procent av övriga britter.
Flera av landets största välgörenhetsorganisationer uppmanar nu britterna att donera pengar eller mat för att kunna möta det ökande hjälpbehovet – och för de ekonomiskt mest utsatta familjerna kan krisen få förödande hälsoeffekter, enligt Shona Goudie.
– Efter det att matpriserna har rusat i höjden har många familjer knappt råd att köpa den mat de behöver – och familjer som lever i ekonomisk utsatthet har inte råd att köpa någon hälsosam mat. Det får till följd att barnen antingen går hungriga eller lever på mat av låg kvalitet, vilket leder till en ökande fetma i den här gruppen, säger hon.
– Läget är väldigt allvarligt. Det finns hjälp att få, men vi är oroliga för att den inte kommer att räcka.
Fakta: Skenande levnadskostnader i Storbritannien
Enligt en undersökning av den brittiska konsumentorganisationen Which? hoppar en tredjedel av landets ensamstående föräldrar över vissa måltider på grund av de kraftigt ökade priserna på mat.
Över 14,5 miljoner människor lever i fattigdom i Storbritannien, enligt välgörenhetsorganisationen Joseph Rowntree Foundation. 4,3 miljoner av dessa är barn.
I oktober höjdes el- och gaspriserna med 80 procent i landet och i januari väntar en ytterligare höjning.
De skenande energipriserna har lett till att hittills runt 257 000 britter samlats i initiativet ”Don’t pay UK”, där konsumenter uppmanas att kollektivt vägra betala sina räkningar.