Startsida - Nyheter

Glöd · Ledare

Donald Trumps ”sociala sanning”

Slaget om sanningen är långt ifrån över. I och med att Donald Trump blivit bannad från både Facebook och Twitter i samband med stormningen av Kapitolium beslutade han sig för att ta saken i egna händer och skapa sin alldeles egen sociala medieplattform, som han gav namnet Truth social. Måndagen den 21 januari lanserades appen i USA, och den utlovar ”robusta samtal” som är ”fria från politisk diskriminering”.

Alla åsikter ska tydligen vara välkomna i och med plattformens ”Big tent”-approach – en idé om att alla släktingar på ett släktkalas med radikalt olika åsikter har en trevlig fest med produktiva politiska samtal i ett stort partytält. Hurra, äntligen är det fria ordet fritt på riktigt! Nu kan vi äntligen ha de samtal som John Stuart Mill drömde om på 1800-talet, där olika åsikter får stötas och blötas i jakten på sanningen! Eller?

Trumps nya app är inte ensam på de alternativa sociala mediernas arena, och den är långt ifrån först. I allmänhet går det inte jättebra för dem, om de jämförs med mainstream-plattformar som Facebook och Twitter. De delar ofta publik och slåss därmed om samma användare. Inte sällan har de en ganska snäv användarkrets (även om de påstår motsatsen, som i fallet med Truth Social). Men alla kan starta sin egen plattform, så länge den inte bryter mot lagen. Så långt allt väl.

Ändå är det något som skaver med lanseringen av Truth social. “Follow the truth” står det i informationen om appen. Och inte nog med att själva plattformen heter ”Truth social” – den sociala sanningen. Varje inlägg på det Twitterliknande mediet kallas en ”truth” – en sanning. Om du delar någon annans ”truth” kallas det en ”re-truth” – alltså en … om-sanning? Som gör sanningen mer sann? Och här börjar det skava på riktigt. Vad är egentligen sanning? Ja, därom tvista de lärde.

Men en sak borde vi alla vara överens om: åsikt och sanning är inte samma sak. Alldeles nyss talade utvecklarna om åsikter. Och nu har åsikterna plötsligt blivit sanningar. Hur menar de bakom Truth social att vi ska hålla robusta samtal, fria från politisk diskriminering, när varje åsikt är en sanning?

Det är svårt att undgå att känna ett obehag när de första recensionerna av appen skrivits av personer som anser sig censurerade av Facebook äntligen ska få utrymme att säga sin egen sanning – den sanna sanningen, enligt dem själva. Innebörden av begreppen åsikt, sanning och diskriminering förvrängs när det viktigaste är att ha rätten att diskriminera andra utifrån etnicitet eller sexualitet – och presentera det som sanning.

Trumps nya app tydliggör att slaget om sanningen eldats på. Alternativhögern har på intet sätt gett upp hoppet om att få äga begreppet ”sanning”. Plattformens namn och användning av begreppet sanning är en tydlig signal till samhälle, medborgare och politiker att vi alla måste arbeta hårdare än någonsin för att motarbeta trenden där åsikt presenteras som sanning, oavsett från vilket politiskt håll den kommer.

Skaparna av Truth social påstår sig vilja ge alla åsikter lika utrymme. De vill skapa en plats fri från politisk diskriminering, säger de. Men bakom den tanken lurar idén att kränkning av alla människors lika värde kan presenteras som sanning. Och hur kan det leda till produktiva samtal, fria från politisk diskriminering? När åsikt och sanning blandas samman får vi inte några produktiva samtal. Det vi får är en urholkad demokrati.

Alla fördömanden av invasionen av Ukraina.

Invasionen av Ukraina.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV