Lasagne är en klassiker som doftar ost och tomat i hela huset. Det är också en rätt som funkar för de där skruttiga rotsakerna som gömmer sig längst in i kylen. Hacka ner dem och gör rätten både matigare och godare.
Tomatsås:
2 vitlöksklyftor
3 msk olivolja
2 msk tomatpuré
400 g krossade tomater
1 msk torkad oregano
salt
svartpeppar
Hacka vitlöken fint. Fräs den kort i olja. Tillsätt tomatpuré, tomater och kryddor. Låt koka på svagvärme i cirka 10 minuter.
Béchamelsås:
100 g mjölkfritt margarin
4 msk vetemjöl
7-10 dl växtmjölk
2 msk grönsaksfond
2 krm muskot
Smält margarinet på svag värme. Rör ner mjölet och vispa väl. Tillsätt vätskan, fonden och muskot. Koka upp och låt tjockna.
Osttäcke:
50 g mjölkfritt margarin
2 msk vetemjöl
2,5 dl havregrädde
2 dl riven vegetabilisk mozzarella
salt
peppar
Smält margarinet på svag värme. Rör ner mjölet och vispa ut det väl. Späd med grädden. Koka upp försiktigt och rör om hela tiden. Sänk värmen och tillsätt osten. Låt den smälta. Om den inte smälter helt så gör det ingenting. Den kommer smälta i ugnen. Salta och peppra. Om du använder en stor from kan du behöva dubbla receptet.
Fyllning:
200 g formbar sojafärs
2 morötter
1 broccolihuvud
1 palsternacka
1 liten bit rotselleri
1 röd paprika
1 gul lök
andra valfria favoritgrönsaker
1 paket lasagneplattor
Tina färsen och fräs den. Skala och finhacka alla grönsaker. Fräs dem på låg värme tills de bli en aning mjuka. Rör ner allt i tomatsåsen.
Bred ut ett tunt lager béchamelsås i botten på en medelstor ugnsform. Täck med plattor. Varva sedan med färs- och grönsaksfyllning, plattor och béchamel tills formen är nästan fylld. Toppa med ostsåsen. Grädda i 200°C i cirka 30-40 minuter.