Startsida - Nyheter

Radar · Inrikes

Mahmut Tat utvisad till Turkiet – sitter nu i fängelse

Statsminister Ulf Kristersson (M) träffade Turkiets president Erdogan under början av november och diskuterade Sveriges ansökan om Natomedlemskap.

I fredags utvisades Mahmut Tat till Turkiet, efter sju år i Sverige. Där väntar ett fängelsestraff på närmare sju år för påstått samröre med PKK. I Göteborg hölls en demonstration mot utvisningen.

– Han sa att ”Sverige är ett demokratiskt land, de kan förstå mitt ärende. Varför skulle de skicka mig till fängelse?”.

Det säger Mahmut Tats vän Baris Onay, som var en av de från föreningen Utbildning och solidaritetsrörelsen som arrangerade en demonstration mot utvisningen i Göteborg under lördagen. Det trots att det redan då stod klart att Mahmut Tat utvisats till Turkiet och där fängslats för att avtjäna ett flerårigt fängelsestraff.

– Vi genomförde demonstrationen ändå, för vi tror tyvärr inte att Mahmut kommer att vara den sista att utvisas, säger han.

Mahmut Tat flydde från Turkiet till Sverige år 2015 efter att ha dömts till närmare sju års fängelse för ”samröre med terrororganisation”, eller kurdiska PKK.

Ett vittne enda bevis

– Domen bygger bara på ett vittnesmål från en tidigare PKK-medlem som bytte sida och blev polisinformatör. De har bara det vittnet som bevis. Och den personen ångrade sig flera gånger och sa att hen var osäker. De avlyssnade hans mobil också men i domen står det att de inte kunde hitta något bevis, men de fortsatte ändå. Till sist ändrade sig polisinformatören på nytt och sa att det var han. 

Men Mahmut hade inget med PKK att göra, enligt Baris Onay.

– Jag är så arg! Mahmut var ingenting (av det han dömdes för, reds anm.). Han var en vanlig person här i Sverige och under sju år åkte han runt nästan hela landet för att ta de jobb han fick. Bara för att få stanna kvar i Sverige.

Nyhetssajten Blankspot skriver att de tagit del av domstolsbeslutet. Deras berättelse bekräftar att domen bygger på ett vittne som beskrivs som avhoppare från PKK och som pekar ut Mahmut och hans brors bil och anklagar dem för att ha levererat varor såsom batterier och gödsel till PKK. De skriver också att Mahmut själv menar att domen är fingerad.

– Mahmut trodde att svenska myndigheter skulle kolla hans ärende och se att han inte var PKK-medlem. Men de kollade inte upp det. 

Det tog flera år innan Mahmut Tats asylansökan i Sverige fick ett beslut. Först för drygt ett år sedan beslutade Migrationsverket att avslå hans ansökan. Detta skedde innan Sverige beslutade om att ansöka om medlemsskap i Nato. Mahmut Tats namn stod inte heller med på listan över de personer som Turkiets president Erdogan vill se utlämnade till Turkiet för att godkänna Sveriges inträde i Nato.

Regeringen uppger till Tv4 att utvisningen inte har något att göra med president Erdogans krav på Sverige för att godkänna Natoansökan.

"Som en gåva till Erdogan"

Men även om det inte handlar om en utlämning utan en utvisning, så har Erdogan sett till att dra nytta av utvisningen, förklarar Baris Onay.

– I AKP:s (Erdogans partis) media så säger de så här: Erdogan säger och Sveriges gör. Ingen säger något annat. Bara att han varit en duktig president. Om fem, sex månader är det val i Turkiet. Mahmuts utvisning är som en gåva till Erdogan från Sverige. De hjälpte honom i hans valpropaganda. 

Baris Onay har själv kommit från Turkiet som asylsökande och har numera permanent uppehållstillstånd. Men han känner sig ändå inte lugn eller säker. Inte för sin egen skull, och inte för andra. 

– Vi tror inte att det här är den sista utvisningen. Natoprocessen innebär att många personer kan utvisas eller utlämnas. Erdogan skrivit ett avtal med den förra regeringen där det står 73 personers namn.

Han är van vid att kritisera Turkiets regering, säger han.

– Vi känner dem. Men Sveriges regering just nu! Varför hjälper de en sådan regering? Varför behöver ni samarbeta med ett land som just nu ockuperar delar av Syrien och Irak? Samtidigt som ni säger att Putin är hemsk som ockuperar Ukraina. Men Erdogan gör samma sak i Irak och Syrien just nu. Vilken skillnad är det mellan dem?

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV