När företag inte följer miljölagarna ändras lagarna – som när Cementa inte kunde visa att deras kalkbrytning inte skadar miljön, eftersom den gör det. Staten kan inte skydda oss, anser aktionsgruppen Take concrete action. Därför kommer de att blockera Cementas produktion den 25–27 augusti, skriver de.
DEBATT Planeten brinner, Gotlands vatten sinar och politikerna tittar bara på. Eller de snarare hejar på: När Mark- och miljööverdomstolen vägrade ge tillstånd för fortsatt kalkbrytning i Slite så klev riksdagen in och förlängde tillståndet ändå.
Politikerna skickar en tydlig signal: När företag överträder miljölagarna är det miljölagarna som ska ändras, inte företagen. Inte ens grundlagen går säker. Andra företag har nu anledning att förvänta sig liknande behandling. När hela riksdagen skyddar Sveriges näst största utsläppare framför miljöbalken, så är det dags att inse att en passiv tro på staten inte tar oss någonstans. Därför stänger vi ner Cementa den 25–27 augusti.
Det är inga nyheter att grundvattnet på Gotland länge varit hotat av kalkbrytningen i Slite. Redan för 11 år sedan var Mark- och miljööverdomstolen skeptisk till att låta Cementa fortsätta kalkbrytningen, därför fick företaget bara ett tioårigt tillstånd (som löpte ut 31 oktober 2021) istället för det tjugoåriga tillstånd de hade ansökt om. Det har alltså aldrig varit en fråga om ifall Cementa kan fortsätta sin kalkbrytning i all evighet, utan snarare om när den bör avslutas. Men detta vill ingen kännas vid.
Vad vi just nu ser från makthavarna är en förskjutning av ansvar. När vi klimataktivister pekar på det ohållbara i situationen, så är det enligt vissa vi som ska hållas ansvariga för problemen politikerna och fossilföretagen satt oss i. Det är staten och Heidelberg Cement (ägare av Cementa) som har haft ansvar för att se till att en omställning kan ske utan att det drabbar vanligt folk (vad gäller både bostäder och jobb), något de har vetat om länge, och som hade gått att planera för. Men inga krav ställs på Cementa att ens skala ned; inga krav ställs på byggföretagen att hitta alternativa sätt att uppfylla behovet av byggmaterial.
Ludwig Merckle, delägare av Heidelberg Cement och med en förmögenhet på totalt 5,8 miljarder dollar, har uppenbarligen pengarna att kompensera de arbetare som kan tänkas tillfälligt förlora jobbet i och med en grön omställning. Varför pratar inte makthavarna om det?
Istället använder politiker sig av till exempel ”jobben versus klimatet”-narrativet som ursäkt för att fortsätta business as usual. Det är talande att riksdagen plötsligt låtsas vurma för arbetare, när de nyligen inskränkte både strejkrätten och las. Troligen eftersom riksdagen inte gör detta för arbetares skull, utan går näringslivstopparnas ärenden.
De företag som profiterar på miljöförstörelse kommer inte vilja stoppa den. Detta är en av huvudanledningarna till att klimatkrisen inte kan lösas inom kapitalismen. Vi i arbetarklassen tvingas lönearbeta för att överleva, men samtidigt äventyras vår överlevnad av utsläppen från industrierna många av oss tvingas arbeta i. Ingen ska behöva välja mellan arbetslöshet eller klimatkatastrof, lika lite som någon ska behöva välja mellan hemlöshet eller klimatkatastrof.
Dessa är falska motsättningar, ett retoriskt knep som just nu används för att så osämja mellan människor vars intressen i stort sett är desamma. Det är inte omöjligt att folk i ett av de rikaste länderna i världen ska kunna både ha vatten att dricka, ren luft att andas, tak över huvudet och en stabil inkomst på samma gång. Att politiker tvingar folk att välja det ena framför det andra är inte bara förljuget utan rent av omänskligt.
Cementa är Sveriges näst största utsläppare. De försöker ofta kontra detta med sina planer på CCS-teknik (carbon capture storage, koldioxidinfångning), som i framtiden förhoppningsvis ska göra det möjligt för Cementa att fånga in koldioxid, skeppa ut den och sedan lagra den under havsbotten.
Visst låter det för bra för att vara sant? Det är det nämligen. Den mest utvecklade anläggningen i världen fångar inte ens upp 100 procent av koldioxiden, drivs enbart i forskningssyfte och går med förlust.
CCS-tekniken tillgänglig är långt ifrån redo för kommersiell användning, och Cementas övrig utsläpp (svaveloxid med mera) kommer fortsätta förpesta luften. Dessutom saknas en fullständig livscykelanalys: Den nya CCS-fabriken, fartygen som ska skeppa CO2, risker för läckage, vindkraftparken (alternativt kärnkraft) som ska försörja fabriken med el. Allt detta kräver energi och ytterligare utsläpp för att bygga och driva, ironiskt nog. Hur mycket CO2 släpps ut totalt, hur mycket kommer fångas in och under vilken tidsram?
Detta har Cementa inga svar på, men ändå utlovar de klimatneutralitet 2030. Det är inte bara oseriöst utan ren lögn. Trots detta och trots att tillstånd för brytning efter 2022 saknas, slussar regeringen 50 miljoner till förstudien för anläggningen. Regeringen verkar redan ha bestämt sig att brytningen kommer fortsätta. Samtidigt förblir själva anledningen till Mark- och miljööverdomstolens avvisande oadresserad. Grundvattnet kommer fortsätta förgiftas, med eller utan CCS-teknik.
Detta är ren greenwashing. Men för politikerna och Cementa är det skitsamma: Så länge det ser ut som att de gör något åt klimatkrisen, spelar det ingen roll att de inte åstadkommer nåt i praktiken.
Politikernas passivitet i klimatfrågan är i förlängningen dödlig. Vi ser inget annat val än att ta saken i egna händer. Vi i Take concrete action mobiliserar i detta nu för att protestera och blockera Cementas produktion den 25–27 augusti. Häng med oss och sätt stopp för Cementa!