Vänsterledaren Lula da Silva manar till fred och enighet i ett segertal efter söndagens presidentval i Brasilien, där han tog en knapp seger. Fattigdomsbekämpning och regnskogen står högt på agendan de kommande åren.
– I dag berättar vi för världen att Brasilien är tillbaka, sade han i sitt segertal.
Efter flera timmar av nagelbitande rösträkning kunde Brasiliens valmyndighet sent på söndagen förklara utmanaren Luiz Inácio ”Lula” da Silva till segrare med 50,9 procent av rösterna.
Sittande presidenten, den kontroversielle ytterhögerpolitikern Jair Bolsonaro, fick 49,1 procent. 124 miljoner väljare gick till urnorna av omkring av 156 miljoner röstberättigade.
Förutom valmyndigheten var deputeradekammarens ordförande, Arthur Lira, som motsvarar riksdagens talman, snabbt ut och förklarade Lula da Silva som segrare.
Från omvärlden kom snabbt lyckönskningar från USA:s president Joe Biden och Frankrikes Emmanuel Macron, såväl som Kanadas premiärminister Justin Trudeau.
”Jag har redan haft möjlighet att varmt gratulera Lula”, skriver Portugals premiärminister Antonio Costa på Twitter, där den forna kolonialmaktens ledare säger att han ser fram emot framtida samarbete.
Även Sydamerikanska ledare som Venezuelas Nicolás Maduro och Colombias Gustavo Pedro gratulerade.
I ett segertal i São Paulo lovade Lula inför jublande anhängare att inte bara vara en president för den halva av väljarkåren som röstade på honom, utan för hela landet.
– Jag kommer att styra för 215 miljoner brasilianare, inte bara för dem som röstade på mig. Det finns inte två Brasilien. Vi är ett land – ett folk – en stor nation, sade han enligt The Guardian.
Torsten Wetterblad, Brasilienforskare som under många år var knuten till Nordiska latinamerikainstitutet vid Stockholms universitet, är på plats i São Paulo, där bilister tutar för att fira maktskiftet.
– Det här skapar en möjlighet till enighet, att demokratin inte längre är i fara, som den ändå varit under Bolsonaros styre, säger han.
Utbredd fattigdom
Han liknar utvecklingen i Brasilien med den i USA de senaste åren. Där fakta förbytts mot åsikter, och där demokratiska institutioner har ifrågasatts.
– Det kommer att bli viktigt för Lula att försöka att bryta den här utvecklingstendensen, att försöka att samla människor igen och skapa enighet. Och det tog han upp flera gånger i talet
För Lulas del väntar stora utmaningar att styra landet, om resultatet står sig. I talet lovade han fattigdomsbekämpning, att stoppa skövlingen av Amazonas och återfå det internationella förtroendet.
Förra året beräknades nästan en tredjedel – 63 miljoner människor – leva på en månadsinkomst på motsvarande under ett tusen kronor, enligt tankesmedjan och lärosätet FGV.
– Vi har en plikt att garantera att alla brasilianare kan äta frukost, lunch och middag varje dag och det kommer återigen att bli min regerings prioritering, sade Lula.
Wetterblad lyfter fram ekonomin som den stora utmaningen. Levnadsförhållandena har generellt försämrats i Brasilien det senaste årtiondet, vilket begränsar reformutrymmet.
– Den stora skillnaden jämfört med när han kom till makten 2002 är att den brasilianska ekonomin inte växer på alls samma sätt. Då hade man råvaruboomen i ryggen som skapade förutsättningar för att öka sysselsättningen, säger han.
Brokig kongress
Dessutom kommer den blivande presidenten tvingas arbeta i en fragmenterad kongress där partier som står nära Bolsonaro har ett stort stöd.
– De har majoritet i båda kamrarna. Lula har alltid varit en skicklig förhandlare, men det kommer att krävas ännu mer av honom nu för att försöka att sy ihop en majoritet och hitta lösningar som den här kongressen kan acceptera, säger Wetterblad och fortsätter:
– Det är inte omöjligt att göra en deal med de partierna som de stöttat Bolsonaro, rätt många av dem är ganska flexibla när det gäller attityder. Men det kommer att krävas mycket av honom (Lula) i den här helt nya situationen som har uppstått.
Gustavo Flores-Macías, professor vid amerikanska Cornell University, är inne på samma spår och skriver i en mejlkommentar till TT att brasilianare inte kan förvänta sig en snabb vändning av den stadigt sjunkande levnadsstandarden.
”Lula kommer att ställas inför rätt svår internationell motvind för den brasilianska ekonomin, inklusive den generella inflationen och en bromsande kinesisk ekonomi, som blivit en allt mer betydelsefull importör av Brasiliens råvaruexport”, skriver han.