Startsida - Nyheter

Energi · Kan själv

Sy en enkel nattsärk

Jerkers särk är sydd av en gardin i bomull.

Jerker är ingen skräddare, och han har aldrig haft de ambitionerna. Men om han snubblar över ett fint tyg syr han gärna nåt. Denna vecka en särk full med citroner.

Många av de projekt jag berättar om här är på nybörjarnivå. Det är mina mest lyckade försök att göra saker hemma som annars kräver specialutrustning och till och med utbildning. När jag ser mig omkring i det moderna samhället är det ett av de mest påtagliga problemen, att vi tappat kontakten med naturen och vår egen och kulturens kompetens.

Tänk dig en by för några hundra år sen. Inga kylskåp, ingen el. Inga butiker att åka till när du blir sugen på nåt. Om du överhuvudtaget har pengar. Den ekonomi du är inblandad i till vardags bygger inte på pengar utan på utbyte.

Människor fick lov att lära sig att producera det de behövde och det funkade trots att de inte gått kurser eller hade en massa apparater. För mig ger den bilden av våra förfäder en skön känsla. Alla kan lära sig att göra allt de behöver.

Mitt tips är att ta det mycket stegvis. Sy nåt extremt enkelt och lär dig sen en sak i taget. Försök dig inte på värsta projektet direkt. Jag har lärt mig att sy enkla kläder på det sättet, genom att försiktigt utgå från raka bitar och sen utöka mitt förråd av tekniker.

Inte perfekt passform

Lägg en t-shirt platt på ett bord. Ser du att sömmarna som håller ihop fram- och baksida sitter några centimeter under kanten? Det är meningen. Det gör att tröjan sitter mer balanserat. Jag struntade i att ta hänsyn till detta när jag sydde min särk. Istället gjorde jag en liten slits i halsen.

Jag skulle inte sy en klänning eller skjorta på det här sättet, men också det är görligt. Det är ju det det finns symönster till. Och det är det som är hemligheten med att sy kläder. Att ha en bra förlaga. Att sy är inte svårt, men att få till ett klädesplagg som sitter riktigt bra kräver lite knep. Och dem får du gratis om du studerar hur ett färdigt plagg du gillar är skapt eller använder ett mönster.

Egentligen spelar det inte så jättestor roll om ett antal skjortor är sydda på exakt samma sätt. Det viktiga är ju hur tyget ser ut och känns. Om du vill lära dig sy dina egna kläder är mitt råd att börja med något enkelt, som min särk, och sen försöka härma något enkelt plagg i din garderob. Men vänta med byxor. De är extra bökiga.

Sex fyrkantiga bitar fogas samman till särken. Illustration: Malin Bergendal

Raksöm och sicksack räcker

Ofta förvirrar teknik lika mycket som den förenklar. Jag använder aldrig andra funktioner på en symaskin än raksöm och sicksack. Jo, det har hänt att jag har använt knapphålsinställningen, men det brukar vara ett enda bök och mycket läsande i handboken. I princip går sömnad ut på att klippa sönder tyg och sy ihop bitarna.

Problemet är att på stället där du klipper tyget kapas trådarna i det, så att det snabbt börjar repas upp. Det är därför det är bra att sicksacka alla kanter innan bitarna sys ihop. Idealet är att hålla sig så nära kanten så möjligt, men det är inte jättenoga. Öva på en bit tyg först.

När det är gjort är det dags att använda raksöm för att sammanfoga bitarna. Det viktigaste här är att ha en plan. För att få snygga sömmar syr man ihop de allra flesta delarna framsida mot framsida och sen fogas de ihop till ett färdigt plagg. Jag syr mina särkar genom att först sätta ihop kroppen för sig, sen de båda ärmarna. Sist sätter jag fast ärmarna på kroppen. Ibland behövs det andra tekniker där olika sidor av tyget är inblandade, men för en särk är det bara att sy allt ut-och-in.

Tillskärning

Det låter elegant. Onödigt elegant till och med. Tillskärning. En konst i sig, men för en särk är det inte så noga. Har du en gammal nattskjorta liggande, en bylsig klänning eller en stor skjorta duger också, kan du utgå från den. Kroppen till min särk består av två rektangulära bitar. Ärmarna av fyra rektanglar.

Längden på kroppen anpassar jag till den som ska bära den. Men typ ett par decimeter kortare än din kropp. Bredden är 1,5 gånger bredare än min kropp.

Till ärmarna klipper jag ut bitar som är lika långa som min arm fram till fingerspetsarna och dubbelt så breda som mina handflator.

Bitarna går att anpassa för att få till snyggare fall. Min citronsärk är lite klockformad och ibland anpassar jag så att baksidan sticker fram en aning på framsidan. Det går också att fästa ärmarna lite på sniskan för att slippa extra tyg i armhålan. Och lite knappar, fransar och dekorationer piggar alltid upp.

Malins särk har öppen hals med ett litet sprund och fungerar både som nattsärk och stor utanpåskjorta. Foto:Jerker Jansson

Sammanfoga

När de sex bitarna är sammanfogade ska alla kanter sicksackas och sen är det bara att sy ihop dem i par. Rätsida mot rätsida. Lämna utrymme för ärmarna. Ett smart sätt är att sy ärmarna först och sen använda dem för att måtta hur stort hål det ska vara för dem.

Sex tygbitar blir tre. Fortfarande ut-och-in. Nästa steg är att fästa ärmarna. Pilla in en av dem i kroppen så att sömmarna hamnar i linje. Sy fast och gör samma sak med den andra ärmen.

Nu kommer det att vara kvar en del kanter som bara är sicksackade. Längst ner på ärmen och nere vid fötterna. Runt halsen. Jag brukar bara vika dem en gång så att längden blir bra och sy fast, men det går att fjäska till det ordentligt. Som jag nämnde blir en sån här särk inte perfekt i passformen och jag brukar klippa och greja i halsen för att råda bot på det. På båda särkarna på bilden har jag klippt lite rundare där. Ett litet hack i mitten gör att tyget faller bättre på bröstet. Kan anpassas beroende på hur just din kropp är arrangerad i dessa trakter.

——-

Symaskiner

• Symaskiner kan vara minst sagt skrämmande. I synnerhet dagens extremmaskiner med datorkraft och sömmar som ingen vet vad de ska vara bra till. Jag har en taktik när jag träffar på en okänd maskin. Jag tar reda på hur man gör raksöm och sicksack och ignorerar alla konstiga snirkliga sömmar. Fokuserar som en munk.

Trådspänningen är oftast boven bakom oförklarliga fenomen. Tråd som går av hela tiden. Undertråd som trasslar sig. Här kan det vara klokt att kolla handboken eller åtminstone öppna maskinen och göra rent den, det kan vara en faktor här, och pilla lite fram och tillbaka med trådspänningen.

• Kvaliteten på tråden har stor betydelse, inte bara för känslan i plagget, men också för hur det funkar att sy med den. Det är dyrt med dålig tråd också, så lägg en tia extra på rätt tråd.

• Undertråden är extra viktig att hålla fräsch. Lär dig rulla upp den ordentligt och håll rent från damm och gammalt skrutt i facket för undertråd.

• Börja gärna med en bit skräptyg. Sy lite hit och dit. Olika maskiner beter sig olika. Drar åt olika håll. Får för sig saker. Bra sätt att slippa sprätta konstiga sömmar i ett vackert tyg.

• Gå över på handsömnad när det krånglar i hörnen. Det tar sällan längre tid än att greja med maskinen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV