En domstol i Pakistan har frigett en våldtäktsman, efter att han slutit en överenskommelse med offrets familj om att gifta sig med henne, skriver The Guardian. Beslutet har lett till starka reaktioner bland organisationer och aktivister som menar att det legitimerar sexuellt våld mot kvinnor.
Den 25-åriga mannen dömdes i maj till livstids fängelse efter att ha våldtagit en ung döv kvinna, som fick barn till följd av våldtäkten. Nu släpps mannen på fri fot, rapporterar The Guardian. Detta efter att ett ” lokalt råd”, även kallat jirga, medlat uppgörelse mellan kvinnans familj och mannen om att han ska ingå äktenskap med henne. Uppgörelsen har accepterats av Peshawars högsta domstol, som frigav mannen på måndagen.
”Parterna har åtgärdat saken genom ingripande av släktingar och äldre familjemedlemmar, vilket är i parternas bästa intresse”, skriver domstolen bland annat i sitt beslut.
Starka reaktioner
Händelsen har lett till starka reaktioner i landet, inte minst bland kvinnorättsaktivister och människorättsförsvarare som menar att det legitimerar sexuellt våld mot kvinnor. Den pakistanska människorättsaktivisten Tahira Abdullah kräver att våldtäktslagarna i landet ändras från att utgöra ett privat brott mot en enskild person, till att utgöra ett brott mot staten.
– Staten bör skydda överlevaren och föra fallet till åtal – för att förhindra någon form av privat kompromiss, ekonomisk uppgörelse eller ”förlåtelse” – som påtvingas av rika inflytelserika personer mot fattiga och maktlösa och som alltid är orättvist mot den våldtagna personen, säger hon till The Guardian.
Andelen fällande domar i våldtäktsfall är mycket låg i Pakistan, enligt organisationen War against rape så låg som 3 procent, vilket pekas ut som en bidragande faktor till att en majoritet av fallen aldrig anmäls av rädsla för stigmatisering i samhället.
Förbättrade lagar
Människorättsadvokaten Usama Malik beskriver domstolens beslut att acceptera en uppgörelse från ett lokalt råd bestående av män, som alarmerande. Enligt Malik innebär beslutet att ”jirgan” getts företräde framför domstolen där mannen först dömdes, liksom framför Pakistans lagar och konstitution.
– Medan Pakistans kvinnoskyddslagar har förbättrats under de senaste två decennierna, är tänkesättet hos domarna som tillämpar dessa lagar fortfarande medeltida.
— Det här beslutet är inte bara ett slag i ansiktet på kvinnor över hela landet utan också mot funktionsnedsatta och ger budskapet att deras kroppar kan köpas för ett pris, säger Usama Malik till The Guardian.