Startsida - Nyheter

Radar · Politik

Civil rights defenders: Förslagen bryter mot grundlagen

John Stauffer, chefsjurist på Civil Rights Defenders.

När riksdagsledamöter från Sverigedemokraterna ifrågasätter Civil rights defenders rätt att kritisera sittande regering tackar organisationen ironiskt för uppmärksamheten och påtalar att det är just sådant beteende från makthavare som gör rapporten nödvändig samt att fler än någonsin nu kommer läsa den.

Det har stormat runt människorättsorganisationen Civil rights defenders granskning av Sverigedemokraternas överenskommelse med regeringen: Tidöavtalet. Kritiken handlar inte om innehållet i rapporten, utan att en organisation över huvud taget framför kritik mot Sverigedemokraterna samtidigt som de uppbär statsanslag för annan verksamhet.

Högt uppsatta riksdagsledamöter för Sverigedemokraterna har väckt frågan om att dra in anslag till Civil rights defenders internationella verksamhet eftersom organisationen granskar sittande regeringen och Sverigedemokraterna.

Innehållet i rapporten är främst ur en juridisk ståndpunkt kritisk till Tidöavtalets skrivningar och menar att ett flertal av dem strider mot svenska och internationella lagar och överenskommelser.

Grundlagar bryts

Svenska grundlagar, FN:s konvention om medborgerliga och politiska rättigheter, Europakonventionen, EU-stadgan om de grundläggande rättigheterna tillhör de som det bryts mot om förslagen i Tidöavtalet genomförs i sin helhet.

Civil rights defenders är en partipolitiskt obunden organisation och deras granskning ska inte ses som ett stöd för något särskilt parti, menar de och framför att behovet av att försvara mänskliga rättigheter ”blivit större när vi nu fått en regering som presenterar en väg framåt som vi bedömer som delvis rättighetsfrånvänd” samt att det inte handlar om partipolitik utan vad de kallar för ”människorättspolitik”, där arbetet styrs och baseras på grundläggande fri- och rättigheter fastslagna i de internationella åtaganden och konventioner som Sverige förbundit sig att följa.

Organisationen ifrågasätter inte valresultatet eller vem som styr Sverige utan de åtgärder som riskerar att gå emot mänskliga rättigheter och därigenom urholka den svenska demokratin.

Strider mot mänskliga rättigheter

Civil rights defenders framför stark kritik mot innehållet i Tidöavtalet och menar att: ”avtalet saknar ett rättighetsbaserat förhållningssätt. Det innehåller en rad åtgärder som tydligt strider mot de normer för mänskliga rättigheter som Sverige är bundet av samt undergräver rättsstaten och vår demokrati.”

Vidare menar de att språkbruket från partierna ofta sätter likhetstecken mellan migration och kriminalitet och pekar ut personer med migrationserfarenhet som orsak till Sveriges problem.

Om avtalets blir verklighet upphör principen om allas likhet inför lagen och rättigheter och juridisk status blir baserade på grupptillhörighet istället för behov. Personer med medborgarskap kommer i toppen och utsatta grupper samt människor som rasifieras i botten.

Kommer vara olagliga ändringar

Ett av de formulerade målen i avtalet är att asyllagstiftningen ska anpassas efter den rättsliga miniminivån i EU-rätten.

Så långt det är möjligt ska asylsökandes rättigheter begränsas, till exempel till tolk och juridiskt ombud, skärpningar av bevisregler och begränsning av ekonomiska och sociala rättigheter under asylprocessen. Dessutom vill man begränsa familjeåterförening så mycket som möjligt och ta bort permanenta uppehållstillstånd.

Men dessa förslag är inte i linje med EU-rätten eller Europakonventionen påpekar Civil rights defenders.

Till exempel finns tydliga begränsningar kring hur mycket familjeåterförening kan begränsas, inte minst för att begränsningarna ofta ställs mot principen om barnets bästa.

Ökade tvångsmedel under asylprocessen kommer också stå i strid med Sveriges internationella åtaganden, inklusive EU-rättsliga förpliktelser och rättssäkerhetsprinciper.

Mot rättsstatens grundprinciper

Införande av begreppet ”bristande vandel” får också juridisk kritik: ”det blir möjligt att utvisa utländska medborgare utan att de begått brottsliga handlingar eller blivit dömda för brott. Detta strider allvarligt mot rättsstatens grundprinciper om oskuldspresumtion (…). Åtgärden strider potentiellt mot grundläggande människorättsnormer såsom rätten till privatliv och rätten till yttrandefrihet och går inte i linje med principen om allas lika värde” skriver Civil rights defenders.

Med Tidöavtalets förslag genomförda skulle svensk lag bli öppet rasistisk menar Civil rights defenders, detta eftersom många åtgärder motiveras utifrån rasistiska stereotyper om att de som antas delta i viss typ av brottslighet är invandrare. Politiken för tankarna till en ”ideologi om ett folk och en nation”. Det vill säga kända ledord för trettiotalets fascistiska partier i Europa.

Trend av demokratisk nedmontering i världen

Just denna sortens politiska föregångare i Europa är en del av en global trend av demokratisk nedmontering och Tidöavtalet visar att utvecklingen nu har nått Sverige. Och Civil rights defenders säger sig ha nytta av att ha jobbat mot sådana tendenser under lång tid internationellt och avser växla upp sitt arbete för att försvara grundläggande fri– och rättigheter även i Sverige.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV