Det började med att många plötsligt behövde pass nu när man äntligen kan resa efter pandemin, och det blev en puckel i tidsbokningen. Det hade förmodligen löst sig av sig självt, om det varit möjligt att, som förr, sätta sig i väntrummet utan tidsbokning.
Men när den möjligheten försvunnit fick bokningstiderna plötsligt ett värde, och paniken spred sig snabbt på sociala medier, och alla som eventuellt tänkt resa någonstans rusade till sin dator för att boka en tid, kanske två, för säkerhets skull, ifall man blev sjuk den första.
Att polisen inte insåg att detta skulle kunna hända är i sig begripligt. Men det har gått ett antal veckor, och de står fortfarande närmast handfallna. De har visserligen lagt ut en webbsida där de berättar att de jobbar febrilt, men de gör bara delar av det som behövs. De löser symptomen, inte problemet, som ju är att de, förmodligen, flesta av de nu bokade tiderna inte tillhör någon som avser använda dem, och personalen kommer snart att rulla tummarna medan köerna och desperationen växer.
Första steget måste vara att återinföra drop-in. Blir det kaotiskt? Förmodligen. Men människor som är desperata behöver ha den möjligheten. Låt kön vindla runt stationshuset om så är, och sätt en vakt att hålla ordning. Till slut ordnar det sig.
Men via talesperson svarar Polisen: ”Den situation som vi ser nu har vi inte sett tidigare. Vår bedömning är att tidsbokningssystemet fungerar tillfredsställande under mer normala förhållanden. I nuläget ser vi inte att vi skulle vinna något på att återinföra drop-in. Våra jurister ser över möjligheten till att införa mer personliga bokningar och vad vi skulle kunna göra framåt för att förhindra oseriösa personer som vill sko sig på andra genom att sälja tider.”
De är överens om att bokningarna behöver göras personliga, men ser inte att något behöver göras åt de tusentals tider som redan försvunnit. Det räcker inte att göra det framöver. De som sitter på en massa tider i dag kommer ju inte att släppa dem.
Även systemet med tillfälliga pass har havererat, på samma sätt som det blir trafikstockning på sidovägar när det är stopp på motorvägen. Du kan ha tur. Men det vet du inte när du bokar din biljett. Och dessutom måste du ha visum eller åtminstone uppge passnummer för att få resa till många länder.
Vad som verkligen krävs är att Morgan Johansson kommenterar detta, och visar att han tar problemet på allvar. Riksdagen kan behöva lagstifta mot att sälja tider.
Enligt regeringsformens 2 kap. 8 § ska svenska medborgare ha frihet att förflytta sig inom riket och att lämna det. Och vi är ett land med många invandrare. De har familjer i sina hemländer, och måste ibland åka med kort varsel, kanske för ett sista avsked eller för att sköta sina affärer. Det finns sjuka som behöver vård. Det finns förstås även etniska svenskar med familj utomlands. Och även om ingen ligger för döden är det många familjer som inte setts på flera år, och som längtat till denna sommar, när barnen är lediga och äntligen ska få träffa mormor, farfar, kusiner de nästan glömt.
Det som sker nu är oändligt grymt, och polisen och justitieministern behöver sluta skylla på pandemin, ta ansvar på riktigt och visa att de förstår den tragedi de skapat.
Jag stötte på en läsare som berättade att han alltid tycker det är intressant att fundera över vad jag skriver, även när han inte håller med. Det var en verklig komplimang!
Det finns bara ett blekt hopp om ett snabbt slut på kriget i Ukraina.
Texten är korrigerad den 4 april kl 9.40.