Startsida - Nyheter

Zoom

Islands blodiga hästaffärer upprör världen

Ett upppbundet sto i en tvångsbox tappas på fem liter blod.

Island framställs ofta som ett hem för hästar i frihet som strövar runt på de gräsbeklädda vidderna. Men den bilden har solkats med blodet från 5 000 ston som hålls och tappas på blodmängder långt utöver det rimliga för att användas i animalieindustrin, bland annat i Europa. Nu pågår ett intensivt arbete för att få såväl Island som EU att stoppa den grymma hanteringen av hästarna.

I ett öppet brev till EU-kommissionen uppmanar 20 europeiska djurskyddsorganisationer EU att helt förbjuda produktion, import och användning av det hormon, PMSG, som utvinns ur stonas blod. Samtidigt görs en utredning kring hästarnas situation på Island, på uppdrag av den isländska regeringen.

Utredningen görs efter att en uppmärksammad dokumentärfilm om blodfarmerna visats på isländsk tv. Filmen är gjord av de båda djurskyddsorganisationerna Animal welfare foundation, AWF, och Tierschutzbund Zürich, som arbetat i två år med att kartlägga förhållandena på blodfarmerna.

En ögonöppnare

Filmen blev en ögonöppnare för den isländska allmänheten. En majoritet av islänningarna vill nu att blodfarmerna förbjuds och den politiska oppositionen kräver det. Det isländska turismförbundet är för ett förbud och dess ordförande, Bjarnheiður Hallsdóttir, kallar hanteringen ”hemsk”:

– Jag hade ingen aning om att vi höll på med det här och blev chockad när jag såg det, säger hon till The Guardian.

Hormonet PMSG (Pregnant Mare Serum Gonadotropin), även kallat eCG (Equine Chorionic Gonadotropin) används inom animalieproduktionen världen över för att öka fruktsamheten hos bland annat suggor så att de snabbare kan producera avkomma. PMSG kan sägas erbjuda ett slags genväg till dräktighet.

För motståndare till industriell djuruppfödning skulle den här typen av hormonbehandling av lantbruksdjur kunna vara illa nog. Men hormonframställningen har dessutom visat sig vara rent djurplågeri.

Industri i tillväxt

Efter avslöjande uppgifter om djurskyddsbrister i Sydamerika i samband med hästhållning för produktion av PMSG, har läkemedelsindustrin vänt blickarna mot andra produktionsländer. Ett av de producerande företagen är Isteka, som har förlagt sin verksamhet till Island sedan många år tillbaka.

Biotechföretaget har de senaste åren haft en kraftig tillväxt och under 2021 använde man sig av 5 383 ston fördelade på 119 ”blodfarmer” runt om på Island.

Ett sex dagar gammalt föl. Blodindustrin har blivit så lukrativ att fölen numera räknas som en biprodukt. Redan efter några månader skickas fölen till slakt. Arkivbild. Foto: Michael Probst/AP/TT

Blodfarmerna kombineras med fölproduktion (dräktighet är en förutsättning för att hormonet ska bildas i stonas blod). Fölen skickas som regel till slakt vid ett par månaders ålder och stona tappas på fem liter blod en gång i veckan i åtta veckor, enligt uppgifter från företaget.

Enligt internationella rekommendationer är mängden blod alldeles för stor och hästarna får inte tid nog att återhämta sig mellan blodtappningarna. Det leder till blodbrist med efterföljande komplikationer för många av stona, något som är särskilt allvarligt eftersom de antingen är dräktiga eller digivande, vilket i sig innebär en stor fysisk påfrestning.

Orimliga blodmängder

Enligt Mast, Islands ansvariga myndighet, som så sent som i januari i år förlängde Istekas verksamhetslicens fram till 2038, ”finns inga indikationer” på att blodtappningen skulle ha någon negativ inverkan på hälsa och välbefinnande på stona eller deras föl.

Men många veterinärer, liksom de internationellt vedertagna rekommendationerna för uttag av blodmängd och återhämtningsperioder mellan eventuellt återupprepade blodtappningar, menar att de angivna mängderna ligger fyra gånger över rimliga maxvolymer.

– Det är för mycket blod. Tar du ut så mycket blir de darriga och får svårt att gå, säger till exempel den isländska veterinären Ingunn Reynisdóttir till The Guardian, som har besökt blodfarmerna tillsammans med isländska djurskyddsorganisationer.

Panikslagna hästar

I filmen, som döpts till ”Iceland – Land of the 5 000 Blood Mares”, kommer flera av stona ut ur tvångsboxarna där de tappas på blod, på darriga ben och i ett tillstånd av samtidig skräck och förvirring, sannolikt en följd av både behandlingen och av häftigt blodtrycksfall.

En häst i filmen försöker förtvivlat ta sig ur situationen men fastnar med frambenen, halkar med bakbenen och blir hängande med all sin tyngd uppbunden i en grimma där huvudet fixerats i en onormal position. Vilken skada nackkotorna tagit av detta är det ingen som undersöker.

Det europeiska veterinärförbundets vice ordförande och tillika rådgivare till det danska ridsportsförbundet, Mette Uldahl, kallar hanteringen för djurplågeri och säger att hela förfarandet är grymt. Efter att ha sett filmen, där panikslagna hästar piskas in i tvångsboxar där de tappas på blod genom begagnade kanyler som sticks in i deras halsvener samtidigt som de visar tydliga tecken på stress och obehag, säger hon till danska BT:

– Vi visste att utvinningen av PMSG i Sydamerika föregick under orimliga förhållanden och vårt mål var att säkra en europeisk standard för djurvälfärd i alla steg. Därför var det omskakande och fullständigt oacceptabelt att se upptagningarna från Island.

EU-parlamentet vill ha förbud

– Så länge hästarna är dräktiga sedan tidigare och man inte påtvingar dem en dräktighet bara för att utvinna hormonet, så kan det försvaras etiskt. Men det kräver total transparens och att industrin tar sitt ansvar. Det kräver tränade hästar, utbildad personal och kontrollerade, lugna omständigheter, alltså långt ifrån det vi ser i filmen.

BT har även fått svar via mejl på en del frågor de ställt till Isteka. Enligt företaget är farmerna som förekommer i filmen undantag och att det rör sig om två farmer som man nu brutit kontrakten med.

I det öppna brevet till EU-kommissionen kräver de 20 djurskyddsorganisationerna ett totalförbud mot PMSG inom hela EU. Sedan tidigare har även EU-parlamentet uppmanat EU-kommissionen att förbjuda PMSG, såväl produktion som import.

Under den här veckan ska den isländska utredningen kring blodfarmerna vara färdigställd.

Läs även Ny djurskyddsorganisation i blodfarmernas spår

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV