Vad Earth overshoot day, den ekologiska skuldens dag, innebär förklaras otydligt i medierna, skriver Jan Strömdahl. Utan att veta vad det ekologiska fotavtrycket består av blir det svårt att diskutera hur varje land ska kunna ha en hållbar konsumtionsnivå – och det är nödvändigt.
En snabb genomgång av pressrapporteringen om den dag då vi globalt konsumerat hela årets naturresurser visar på allvarliga brister. Ingenstans har jag hittat en redogörelse för vad det ekologiska fotavtrycket består av. Utan en sådan blir det svårt att diskutera lämpliga åtgärder för att hålla konsumtionen inom jordens biokapacitet.
Hela det globala fotavtrycket för jordens befolkning motsvarar 1,75 jordklot. Av dessa står koldioxidutsläppen för 1,08, odlad mark för 0,32, skogsprodukter för 0,17, betesmark för 0,08, fiskevatten för 0,06 och bebyggelse för 0,04. Drygt en hel planets resurser i form av skogsmark skulle alltså gå åt för att ta hand om koldioxidutsläppen, men nu överansträngs istället atmosfären. Åtgärder måste sättas in för att så snart som möjligt få ned koldioxidutsläppen till nära noll eller 1 ton per capita. Det motsvarar ett fotavtryck om 0,15. Hela det globala fotavtrycket skulle stanna på 0,82 och ge utrymme för betydande konsumtionsökningar i fattigare länder.
Detta förutsätter dock att de rikare länderna gör sin läxa. Alla länder måste av rättviseskäl justera sin konsumtion så att den håller sig inom en planet. Att det inte är en omöjlighet kan bevisas genom att räkna upp de 16 länder som ligger på eller nära ett jordklot: Indonesien, Ecuador, Myanmar, Tchad, Papua Nya Guinea, Laos, Guinea, Egypten, Kap Verde, Guatemala, Salomonöarna, Dominikanska republiken, Irak, Kuba, Jordanien och Marocko. Även i dessa länder finns det utrymme för rejäla konsumtionsökningar när koldioxidutsläppen sänks.
Även Sverige måste göra sin läxa även om den är tuff. Sveriges totala fotavtryck är 3,80 (koldioxid 1,92, skogsprodukter 0,96, odlad mark 0,52, betesmark 0,25, bebyggelse 0,08, fiskevatten 0,07). När koldioxidutsläppen sänkts till 0,15 ligger Sveriges fotavtryck på drygt två jordklot. Jord- och skogsbruk måste ner till i närheten av det globala genomsnittet.
Allt detta kan låta svårt men det är nödvändigt om vi ska klara både klimatutmaningen och jordens överlevnad. Att försöka låna i ökande utsträckning av framtiden är ingen lösning.