Startsida - Nyheter

Radar · Miljö

Dina vårtecken kan hjälpa forskningen

Forskare vill veta hur långt olika vårtecken har kommit i landet, och du kan hjälpa till.

Blommande tussilago, hägg, vitsippor och björkarnas lövsprickning. Svenska Botaniska Föreningen och Svenska fenologinätverket ber om din hjälp för att dokumentera hur långt olika vårtecken har kommit i vårt avlånga land.

Under valborgshelgen, den 30 april till 1 maj, uppmanas allmänheten att rapportera in olika vårtecken till den så kallade Vårkollen.

Vårkollen är ett medborgarforskningsprojekt som inleddes 2015, där frivilliga samarbetar med professionella forskare med att samla in och analysera vårtecken som blommande tussilago och vitsippor och björkarnas lövsprickning.

Varje år skickas runt 10 000 observationer in från närmare 2 000 platser runtom i landet. Med observationerna har forskare kunnat visa att dessa vårtecken numera ofta hinner 70–80 mil längre norrut än vad som var normalt för 100 år sedan.

Genom att dokumentera när vårtecknen kommer år efter år kan forskning och miljöövervakning se hur olika växter i olika delar av landet påverkas av klimatförändringar.

”De observationer som görs i Vårkollen i år kan vi jämföra med dem som rapporterades in i de tidigare Vårkollarna 2015–2021, men också med dem som gjordes över hela landet för över hundra år sedan. På så sätt får vi ett mått på om årets vår är tidig eller sen, både i nutid och historiskt sett”, säger Ola Langvall från Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) och samordnare för Svenska fenologinätverket, i ett pressmeddelande.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV