Radar · Miljö

Frankrike förbjuder (vissa) plastförpackningar för frukt

Ett trettiotal frukter och grönsaker blir nu utan plastförpackningar i Frankrike, ett första steg mot att göra alla plastfria till år 2026.

Från och med årsskiftet blev det det förbjudet att sälja frukter och grönsaker i plastförpackningar i Frankrike. Åtminstone vissa sorter. Åtgärden är en del i arbetet med att helt fasa ut all engångsplast till 2040.

Gurkor, paprikor, auberginer och purjolök. Det är några av grönsakerna som inte längre får säljas med plastförpackning på enligt den nya franska lagen. Totalt handlar det om ett 30-tal frukter och grönsaker.

Listan kommer sedan att utökas med fler sorter varje år fram till 2026, då även de frukter som anses svårast att hitta en lämplig alternativ förpackning till måste säljas utan plast, såsom mjukare bär som hallon och blåbär.

Emmanuel Macron har beskrivit lagen som ”en riktig revolution”, medan miljöorganisationer är mer diskreta, men överlag nöjda.

Moïra Tourneur från organisationen Zero Waste France säger till the Guardian att ”förbudet är rättvist och passande… Att ge mer tid till vissa frukter och grönsaker är lite synd. Det råder ett klimatnödläge. Människor är medvetna om behovet av att agera skyndsamt i denna fråga.”

Uppskattningsvis 37 procent av alla frukter och grönsaker i Frankrike säljs med plastförpackning, och lagen kommer att ta bort omkring en miljard förpackningar per år.

Mindre roade av detta är plastindustrins intresseorganisation, Plastalliance, som i november stämde staten, bland annat för att det allvarligt kommer att destabilisera plasttillverkande företag. De menar också att lagen kommer att främja och öka matsvinnet och därmed öka koldioxidavtrycket och utsläppen av växthusgaser, skriver sajten Packnews.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV