Regeringen gav idag förnyat förtroende för Skogsstyrelsens generaldirektör Herman Sundqvist, som nu får sitta tre år till på sin post. Detta får hård kritik i ett öppet brev, skrivet av över 50 representanter för flera miljöorganisationer, som nu vill att en ny generaldirektör utses.
Herman Sundqvist har varit generaldirektör för Skogsstyrelsen sedan 2016. Den 24 februari skulle tiden för hans uppdrag ha löpt ut, men idag meddelade regeringen att de förlänger hans anställning till sista februari 2025.
– Skogsstyrelsen har viktiga frågor att hantera framöver. Skogspolitikens två jämställda mål om produktion och miljö ska samspela med regeringens politiska prioriteringar inom klimatomställningen och skapa jobb i hela landet. Herman Sundqvist är med sin kompetens och erfarenhet viktig för detta uppdrag, säger landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg i ett pressmeddelande.
Prioriterat produktionsmålet
Under all kritik, menar flera miljöorganisationer.
– Sundqvist har ensidigt prioriterat produktionsmålet och industrins kortsiktiga vinstintressen, framför de demokratiskt beslutade miljömålen – bristerna i naturvården som detta medför kommer vi få betala ett högt pris för, säger Isadora Wronski, Sverigechef på Greenpeace, i ett pressmeddelande.
– Dagens destruktiva kalhyggesbruk innebär enorma sprickor i landskapet, förlust av biologisk mångfald och stora utsläpp av växthusgaser. Här hade regeringen kunnat se till att Skogsstyrelsen blir en stark naturvårdsaktör, något Sundkvist tydligt prioriterat bort, fortsätter Wronski.
I ett öppet brev publicerat i Altinget skriver 57 representanter för svenska miljöorganisationer att de kräver att en ny generaldirektör utses.
Nedmonterat naturvårdsarbetet
”Skogsstyrelsens generaldirektör Herman Sundqvist har under sina sex år inom Skogsstyrelsen kraftigt nedmonterat myndighetens naturvårdsarbete vilket skadat myndighetens trovärdighet som opartisk instans”, skriver representanterna.
De menar att flera beslut som Sundqvist fattat strider mot såväl myndighetens uppdrag, som miljölagstiftning och demokratiskt beslutade miljömål.
14 av 15 skogliga naturtyper i EU:s habitatdirektiv har ogynnsam bevarandestatus i Sverige idag, skriver debattörerna, och konstaterar att Skogsstyrelsen nu måste se till att följa de internationella åtaganden som Sverige har, bland annat att anpassa verksamheten till EU:s strategi för biologisk mångfald 2030, där 30 procent av landarealen föreslås få skydd.
”Det är dags att börja jämställa miljömålet med produktionsmålet, enligt riksdagens krav”, konstaterar debattörerna.
Även en namninsamling med 800 underskrifter med krav på Sundqvists avgång lämnades in till regeringen i tisdags, rapporterar P4 Jönköping. De som skrivit under menar att Sundqvist gjort sig skyldig till jäv och oansvarigt beteende när han efter att ha fått uppdraget köpt skog för flera miljoner och sedan drivit på för att underlätta avverkning av skog.