Väldigt mycket folk. Massor av barn. En lördag i december. Shopping står på de flestas meny för dagen.Men inte i Bagarmossen, en förort i södra Stockholm. Där är Folkets hus är helt fullt idag när det är ”Lokal kraftsamling – Festival för jämlikhet och demokrati”. Det är nästan som förr.
Och ändå inte. Många av folkrörelserna som arrangerar är förhållandevis nya. Och så är det barnen. Massor av dem. Och de vuxna som fikar, pratar, byter saker på en prylmarknad. Och går på panelsamtal.
Ska krigslekar förbjudas?
Ämnet för panelsamtalet är ”Samtal om pojkar, maskulinitet och våldsförebyggande” med Luis Lineo, från organisationen MÄN, Ebba Theorell, filmare och pedagog. Samtalsledare är Anders Jacobson från Feministiskt initiativ.
Det finns några platser lediga längst bak i lokalen. Publiken ser ut att ha en övervikt av personer mellan 30 och 50 år, troligen många föräldrar.
Ska krigslekar förbjudas? Eftersom de är inkörsport till våld. Någon undrar om de kan leda till mord. Uppfattningen bland många inom kommun, socialtjänst och polis är att all krigslek bland barn ska beivras och omedelbart avbrytas om en vuxen kommer på ett barn att leka på det viset.
Eller har krigslekar vissa likheter med dans? Där man skapar sig en kroppsuppfattning och synkronisitet med andra.
Som i all sann folkbildning är svaren flytande och ofta både ja och nej.
– Jag får nästan en politisk panik som får mig att agera som en högerpolitiker i mitt eget hem berättar en av föredragshållarna och pratar om sin egen erfarenhet av att falla in i en repressiv uppfostran även om övertygelsen egentligen är någon annan.
– Man måste jobba med sig själv och i iaktta mer istället för att omedelbart avbryta allt, säger en annan.
Folk dröjer sig kvar, vill samtala och fråga mer. Men till slut måste lokalen utrymmas för att lämna plats åt nästa gäng. Leandro Schclarek ska prata om rasprofilering i Sverige apropå regeringens förslag om exempelvis visitationszoner.
Varför är det fullt hus?
Med is på gatorna och en bitande kyla ger sig folk ut för att kämpa för demokratin och öka sin egen förståelse för andra och samtiden.
Anders Jacobson som är en av de aktiva bakom demokratifestivalen menar att valresultatet har fått många att engagera sig som en motkraft.
– Man kan säga att det finns ett engagemang efter valet. Vad fanken ska vi göra? Det här är en slags motreaktion på bestörtning och politisk depression kan jag tänka mig, säger Anders Jacobson.
– Det är nog många som känner att nu räcker det, och folk som kanske inte brukar vara engagerade känner nu att: ”Det här håller inte, jag kan inte låsa in mig i min privata värld bara, jag måste ut i samhället och göra något aktivt”.