På Enskedefältet behöver man inte köpa en gräsklippare när våren nu kommer. Istället kan man låna från grannboxen som står uppställd hos Ricki Thäck. Delningsekonomin är här för att stanna och håller nu på att utvecklas allt mer.
– Boxen innehåller det mesta man behöver till trädgården och alla medlemmar får låna hur mycket som helst, säger Ricki Thäck.
Det är vårpremiär och genomgång av verktygen så att allt ska fungera inför säsongen.
– Men min roll är egentligen väldigt liten, det enda jag gör är att låta boxen stå på min tomt, resten sköter företaget som ordnar med det här, säger Ricki Thäck.
Det är ofrånkomligt att all konsumtion påverkar miljön och klimatet och därför kan delningsekonomi vara en väg framåt. Istället för att varje villa ska ha en egen högtryckstvätt eller häcksax räcker det med att mellan 30 till 60 villor delar på samma.
– Vi har provat oss fram och dessutom medverkat i en forskningsrapport för att se hur man får delning att fungera, säger Johannes Dahlberg, grundare av företaget Ihopa som ansvarar för Grannskapsboxen.
– Forskarna är inte klara än, men vad vi vet att avståndet till utlämningsplatsen har stor betydelse och att det ska vara enkelt att låna. Man ska inte behöva ta bilen, säger Johannes Dahlberg.
Det krävs en beteendeförändring hos konsumenterna och även upplysning.
– Vi har rotat oss så hårt i att man ska äga, eller kanske hyra. Men det här är inte fråga om det, utan om att dela, säger Johannes Dahlberg.
Konceptet kan liknas vid den traditionella tvättstugan där man gemensamt äger dyra maskiner och alla får använda dem.
Mycket är fortfarande i experimentstadiet, exempelvis hur länge man kan låna i taget. Idag gäller fyra timmar för verktyg och 48 timmar för symaskinen.
– Vi provade faktiskt fonduegryta också, och det blev succé. I alla fall hemma hos oss, säger Ricki Thäck.
Företaget Ihopas tror att det kommer ta betydande tid, åtminstone tio år, innan folk ändrar sina beteende på allvar. Men visionen är att alla ska ha tillgång till verktyg genom delning, antingen från dem själva eller kommande konkurrenter.
Miljövinsten kan bli betydande både genom mindre konsumtion men också för att tillsammans har grannarna råd att ha dyrare och mer hållbara maskiner som därför inte behöver bytas ut så ofta.
Fakta om Grannbox
Företaget beskriver sig själva som ett ”spotify för produkter” och vill få grannar att dela på verktyg genom att en i grannskapet upplåter plats för ett litet förråd.
När tillräckligt många grannar anmäler att de vill vara med ställer företaget upp boxen och fyller det med verktyg.
Priset varierar beroende på vad som finns i boxen. I företagets boxar i Farsta och Järva ligger priserna mellan 69-99 kronor i månaden.
Förrådet har ett kodlås och i en app bokar man vad man vill använda. Man får låna sakerna hur ofta man vill. Enda begränsningen är om saken man vill ha redan är upptagen.
Det är frihet under ansvar som gäller och ingen tar emot eller lämnar ut sakerna. Skulle något verktyg gå sönder byts det ut av företaget.