Det starkt kolberoende Queensland storsatsar nu på grön omställning. Ett av projekten är världens största pumpkraftverk, som kan liknas vid ett gigantiskt ”vattenbatteri”.
Den australiska delstaten ska bygga dammar för att kunna lagra vatten som motsvarar en effekt à 5 gigawatt under ett dygn. Som jämförelse har en typisk atomreaktor effekten 1 gigawatt.
Tanken är att i första hand solkraft ska driva pumpar så att dammarna hålls fyllda, och vatten släppas ut genom elalstrande turbiner endast under natten, eller när solen och vinden av andra skäl inte räcker till.
– Med detta blir vi världsledande, säger delstatens premiärminister Annastacia Palaszczuk.
– Vi vet att folk i Queensland förstår klimatförändringarna. Delstatsregeringen förstår att vi måste göra något.
Pumpkraftssatsningen ingår i en plan för energi och sysselsättning som totalt omfattar 62 miljarder dollar (450 miljarder kronor). Delstaten ska lagstifta om att minst 80 procent av energin ska vara förnybar senast 2035.
Det innebär att Queensland nu sätter fart efter att tidigare ha varit känd som en kolkraftens bastion, med både stora inkomster från kolgruvor och en mängd förorenande kolkraftverk.
Men andra delstater ligger före. Tasmanien har redan uppnått sitt tidigare mål om 100 procent förnybart, och satsar nu på 200 procent – vilket innebär att de ska kunna exportera mycket av sin energi, antingen via ledningar eller lagrad som exempelvis vätgas.