En yta större än 24 nationalparker. Så mycket kan landets villaägare bidra med för att främja biologisk mångfald om de använder så lite som 10 procent av sin tomt till detta.
Sverige har 30 nationalparker som alla fyller en viktig funktion för den biologiska mångfalden. Men trädgårdsägare kan också göra en viktig insats som i sig är nästan lika stor. Om villaägarna låter en tiondel av sina trädgårdar växa fritt skapas 34 000 hektar av biologisk mångfald.
– När det myllrar av liv omkring oss mår också vi människor bättre, men i dag försvinner arter från jorden varje dag. Utmaningen med den minskade biologiska mångfalden kan kännas som en stor fråga att ta sig an som privatperson, men faktum är att varje ny planta bidrar till att vi får fler sorters växter och djur omkring oss, säger Lovisa Back, hållbarhetschef på Nelson Garden som står bakom kartläggningen i samarbete med Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.
– En trädgård med många olika blommor, buskar och träd gynnar fler arter av till exempel insekter och fåglar. Genom att odla växter som uppskattas av bin och andra pollinatörer kan man stötta den biologiska mångfalden ytterligare. Människor som odlar kommer även närmare naturen, mår bättre och känner glädje och stolthet, säger Lovisa Back.
Biologisk mångfald och gröna korridorer är viktig för rädda bin och andra pollinatörer från svält. En trädgård med få blommor har oftast en kort blomningsperiod och det gör att pollinatörerna drabbas av svält under säsongen. Det finns också en begränsning i hur långt exempelvis bin kan flyga för att samla nektar och sedan ta sig hem till kupan. Hårdgjorda ytor och gräsmattor blir oöverstigliga hinder på färden. Därför kan trädgårdar till och med ha större betydelse än stora sammanhängande naturområden.
Så skapar du en trädgård med biologisk mångfald:
1. Låt gräsmattan bli en äng
Sluta klipp delar av gräsmattan och så förvandlas den så småningom till en naturlig blomsteräng. Viktigt är att inte tillföra gödsel och slå gärna det höga gräset vid midsommar och låt gräset ligga några dagar på plats för att fröa av sig. Ta sedan bort det och kompostera för att på så sätt sänka näringsinnehållet i marken.
Ängsblommor gillar mager och näringsfattig jord och blir utslagna av det mer livskraftiga gräset om det är för mycket näring.
För att skynda på processen lite kan man köpa fröer med ängsblandning eller plocka ängsblommor och låta dom fröa av sig hemma.
2. Vatten
En vattenspegel i trädgården är en livräddare för insekter och fåglar. Det räcker med ett litet fågelbad. Lägg gärna i några stenar som insekterna kan stå på så att de inte riskerar att drunkna.
3. Odla blommor för bin
Insekter gillar alla slags blommor så välj de du själv tycker om och plantera på så många ställen som möjligt. Men tänk på att försöka få en så lång säsong som möjligt med tidiga vårblommor och sena höstsorter. Det finns också blommor som är särskilt attraktiva för exempelvis fjärilar, där kan blomsterfackhandeln ge råd om vad som kan fungera i din trädgård.
4. Kompost
Kör aldrig iväg något växtmaterial från trädgården. Allt som en gång har växt kan komposteras. Och komposten hyser en myriad av liv förutom att den bidrar till dina odlingar med ny näring och kraft.
5. Städa inte
En trädgård är inte samma sak som ett vardagsrum. Håll inte för mycket ordning och städat utomhus. Låt löv ligga kvar. Stubbar efter fällda träd kan åldras vackert mitt i rabatten. Sikta mer på att trädgården ska likna en oas än en golfbana.