Startsida - Nyheter

Radar · Miljö

Dansk öppning för alternativ till dumpning 

Dumpningen av muddermassor i Öresund kan enligt länsstyrelsen i Skåne orsaka grumling som kan påverka många olika organismer i havet.

Att förorenade muddermassor dumpas i den danska delen av Öresund har väckt hård svensk kritik. Nu öppnar Danmarks transportminister för att undersöka alternativa lösningar. 

– Alla undersökningar jag har sett pekar på att det inte finns grund till oro, men jag anser ändå att det är viktigt att lyssna på kritiken och den oro som dryftats, för det längre perspektivet, säger transportminister Trine Bramsen (S).

De delvis förorenade muddermassorna grävs upp från havsbotten utanför Köpenhamn inför bygget av den konstgjorda halvön Lynetteholm och dumpas sedan på två ställen i Kögebukten, inte långt från den svenska gränsen. 

Platser döms ut 

Sveriges miljöminister Annika Strandhäll (S) har i ett brev till Danmarks miljöminister Lea Wermelin (S) klargjort att hon dömer ut dumpningsplatserna som olämpliga. Strandhäll vill också ha ett möte med de ansvariga ministrarna i Danmark. 

– Vi önskar att man från danskt håll landar i ett annat sätt att ta hand om dumpningen, har Annika Strandhäll sagt i en intervju med Sydsvenskan

Flytten av muddermassor inleddes i januari, men tar nu en planerad paus fram till hösten. Under pausen vill transportminister Trine Bramsen (S) se en undersökning av alternativ för omhändertagandet av muddermassor. 

"En rad alternativ" 

– Jag vill inte föregripa vilka lösningar det kan vara, men jag förväntar mig självklart att det kan vara en rad olika alternativ som går att använda, säger hon till nyhetsbyrån Ritzau. 

Om hon får tillräckligt stöd från andra partier kan undersökningen genomföras av det kommunala bolaget By & Havn, som kan få några månader på sig att ta fram alternativ. Bramsen tror inte att det skulle fördyra projeketet och inte heller fördröja färdigställandet av den konstgjorda ön, som ska vara klar 2035. 

På Lynetteholm ska sedan bostäder och arbetsplatser byggas och planen är att den ska vara helt klar 2070 och då kunna rymma cirka 35 000 invånare. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV