Sanktionerna mot Ryssland får många vanliga ryssar att rusa till apoteken för att hamstra mediciner.
Sanktionerna och bojkotterna mot Ryssland slår mot vanliga ryssar och har bland annat fått folk att rusa till landets apotek för att bunkra mediciner. Det rör sig om sådant som antidepressiva preparat, sömntabletter, insulin, cancer- och hjärtmediciner och preventivmedel.
Mellan 28 februari och 13 mars köpte ryssar mediciner för cirka 98,6 miljarder rubel, enligt försäljningsdata som sammanställts för den ryska affärstidningen Vedomosti. Det motsvarar vad ryssarna köpte från apotek under hela januari månad – 100 miljarder rubel, enligt Vedomosti.
– Hamstringen beror på rädsla, förklarar Sergei Shulyak, generaldirektör på DSM Group, för Reuters.
Nu kommer även signaler från myndigheterna att skärpa kontrollen över försäljningen av receptbelagda läkemedel, rapporterar tidningen Izvestia.
Donerar intäkter
Medan många västerländska företag slutat handla med Ryssland, har inte läkemedelstillverkarna gjort det. De anser att de har en humanitär skyldighet att fortsätta förse bland annat utsatta patienter i Ryssland med läkemedel, såsom insulin, cancerterapier, produkter för spädbarn och graviditet och så vidare.
I ett pressmeddelande från mitten av mars uppger läkemedelstillverkaren Pfizer att de kommer att fortsätta leverera mediciner till ryssar, men donerar alla intäkter till humanitärt stöd för folket i Ukraina.
Enligt Arstechnica har även andra stora läkemedelsföretag, som Johnson & Johnson, Roche och Bayer, släppt liknande uttalanden som Pfizers.
Enligt Arstechnica pågår även en diskussion om att läkemedelsbolagen istället borde sluta sälja mediciner till Ryssland, och nämner den biomedicinska etikern Julian Savulescu från Oxford och den ukrainskfödde gynekologen Alex Polyakov från University of Melbourne, som både tycker att läkemedelsbolagen borde sluta sälja alla mediciner till ryssarna utom de som regleras som livsviktiga av WHO.