Startsida - Nyheter

Radar · Politik

Klimatriksdagen: “En spark i baken för att komma igång igen”

Jonas Bane, ordförande i Föreningen klimatriksdagen, är förväntansfull inför helgens Klimatriksdag i Stockholm.

Fler människor än någonsin är engagerade i miljö- och klimatfrågor tror Jonas Bane, ordförande i Föreningen Klimatriksdagen.

Den 2-3 april samlas över 400 klimatengagerade personer på Kulturhuset i Stockholm för Klimatriksdag 2022. Ytterligare 200 personer beräknas delta digitalt runt om i landet. Jonas Bane, ordförande i Föreningen Klimatriksdagen, är förväntansfull.

– Jag ser det här som en energiinjektion efter en ganska lång och tradig pandemiperiod när rörelsen verkligen har haft det tufft. Både att jobba i mediaflödet som har varit väldigt dominerat av andra frågor och att rekrytera nytt blod och ny energi in i rörelsen, säger Jonas Bane till Syre och fortsätter.

– Jag hoppas att den här Klimatriksdagen verkligen ska vara en rejäl spark i baken för att komma igång igen med civilsamhällets organisering.

Fördelar och nackdelar

Tidigare Klimatriksdagar har hållits i Norrköping 2014 och i Stockholm 2018. Senast i Stockholm samlades knappt 800 personer.

– Så det är en liten nedåtpuff om vi ser till antalet besökare men ack så viktigt att människor har en samlingspunkt, säger Jonas Bane.

Varför tror du att det blir en “nedåtpuff” som du uttrycker det?

– Det finns i dag en himla massa sätt att engagera sig i miljöfrågan och det är bara positivt. Fler människor har hittat vägen fram till frågan så jag tror att fler människor än någonsin är engagerade i miljö- och klimatfrågor.

– Men det blir också svårare och svårare att samla rörelsen för den blir också mer splittrad i enstaka frågor. Så det är både en fördel och en nackdel att det ser ut som det gör i dag.

Navelskådande analys

Två år av pandemin och den pågående konflikten mellan Ryssland och Ukraina har lett till att fokus har flyttats från miljö- och klimatfrågor.

– Helt säkert. Men vår navelskådande analys i miljörörelsen är att kriget och konflikten gör att klimatfrågan är viktigare än någonsin. Den behöver höjas mer än tidigare eftersom det är så viktigt att vi inte tappar det internationella samarbetet. Det är ändå där bulken av miljöarbetet kommer att ske.

Till Klimatriksdagen har det kommit in 149 förslag, motioner, på omställning från 187 olika personer och 18 organisationer. Under helgen kommer deltagarna att rösta fram de bästa två ur respektive sex kategorier. De vinnande motionerna lämnas sedan vidare till Sveriges Riksdag.

Det kommer att ordnas föredrag och panelsamtal kring årets tema “Människan i omställningen” och föreningen Klimatriksdagen presenterar sitt åtgärdspaket “Klimatomställning för Sverige – vad vi behöver uppnå 2035”.

– Den är den första i sitt slag för den har nämligen en nationell koldioxidbudget knuten till sig där vi visar hur vi rent vetenskapligt med siffror och statistik kan förhålla oss till Parisavtalet. Det gör ju inte det nuvarande svenska klimatpolitiska ramverket. Det är ju bara en målsiffra om att vi ska nå noll 2045 men det finns ingen hänsyn till hur mycket vi släpper ut på vägen dit. Det har vi tagit fasta på och ska visa att det är möjligt och hur det går till, säger Jonas Bane.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV