Beslutet om att de som inte vill ta i hand inte ska få jobb i Trelleborgs kommun är olagligt, meddelar förvaltningsrätten. “Vi överklagar. Det handlar om hyfs och vett och att ta seden dit man kommer”, säger Helmuth Petersen (SD).
”Handhälsningstvång vid nyanställningar” hette Sverigedemokraterna i Trelleborgs motion. Förslaget gick ut på att personer som inte vill skaka hand inte ska få anställning av Trelleborgs kommun, övriga meriter till trots.
Motionen klubbades igenom i kommunfullmäktige 2019 med stöd från Moderaterna och genom att Kristdemokraterna lade ned sina röster.
Men beslutet överklagades.
De som överklagade menade att beslutet strider mot religionsfriheten. I väntan på ett avgörande beslutade förvaltningsrätten i Malmö att handskakningskravet tills vidare inte gällde, en så kallad inhibition.
Får inte stoppa dem som inte skakar hand
Nu har förvaltningsrätten kommit med sitt avgörande och domstolen delar kritikernas uppfattning, och menar att regeln inte är laglig eftersom den strider mot religionsfriheten, vilket Expressen var först med att rapportera.
Därför upphäver domstolen beslutet och kommunen får inte längre stoppa de som vägrar skaka hand.
“En sådan vägran som har direkt eller nära koppling till en religiös trosuppfattning skyddas av religionsfriheten genom att utgöra en otillåten inskränkning av den rätt att utöva sin religion som var och en är tillförsäkrad enligt regeringsformen och Europakonventionen och som utgör diskriminering enligt rubricerade lagar. Det sagda innebär att det överklagade beslutet strider mot lag och följaktligen ska upphävas”, skriver förvaltningsrätten i sin dom.
– Nu har rätten sagt sitt. Vi går vidare utifrån det. Vi finner oss i det, säger Ann Kajson Carlqvist, kommunstyrelsens ordförande (M), till Expressen.
Kan man söka jobb i er kommun även om man inte vill ta alla i hand?
– Det kan man tryggt göra. Vill man inte ta i hand, så är man ändå välkommen, säger Carlqvist till Expressen.
SD tänker överklaga
Oppositionsrådet Helmuth Petersén (SD), som ligger bakom förslaget, tänker inte ge upp.
– Vi tänker överklaga och vi vill gärna att det görs från kommunen då vi har tagit beslutet i fullmäktige, säger Helmuth Petersén till Syre.
– I min värld handlar det kort och gott om att ta seden dit man kommer. Om vi kommer till andra länder så får vi anpassa oss efter deras förhållningssätt och då får de anpassa sig efter vårt när de kommer hit.
Förvaltningsrätten menar att det strider mot religionsfriheten att ha krav på handslag?
– Jag tycker att det handlar om hyfs och vett. Vill man man anpassa sig till landet Sverige och assimilera sig in i samhället då ska man inte kräva att det ska vara som i sina hemländer. Det ska vara som vi har gjort i Sverige i alla tider.
Helmuth Petersén tänker nu diskutera saken med Ann Kajson Carlqvist på onsdag. Han säger att om inte kommunen överklagar kommer Sverigedemokraternas lokala förening att göra det.
– Min roll som politiker är dels att testa systemet, dels att lyssna på väljarna. Det har varit ett väldigt stort gensvar bland medborgarna. Det här är en viktig fråga för de våra.