Miljöpartiet vill att staten ska ta ett ökat finansiellt ansvar för vården. Det framkom på lördagens presskonferens med språkrören Märta Stenevi och Per Bolund. Samtidigt får partiet intern kritik för att man satsar för brett i valrörelsen istället för att fokusera på miljöfrågan, där partiet har störst stöd i väljaropinionen.
Under helgen håller Miljöpartiet sin valupptakt i Karlstad där man presenterar sin valkampanj inför valet i september. Under lördagsförmiddagen presenterade de båda språkrören tillsammans med partisekreteraren Katrin Wissing kampanjen, som genast fick intern kritik.
Även om återanvändning står högt i kurs i partiet, så väckte det faktum att man valt att återanvända Socialdemokraternas gamla valslogan från 2006, ”Alla ska med”, viss förvåning. I Miljöpartiets tappning förlängs den till ”Alla ska med när Sverige ställer om”. Redan tidigare har MP dammat av ”Det gröna folkhemmet”, ett uttryck som Socialdemokraterna använt sedan 1996.
– Det blir konstigt, som om vi inte klarar av att stå på våra egna meriter som ett grönt parti och arbeta med det, säger Daniel Helldén, Miljöpartiets trafikborgarråd i Stockholm till TT.
Till nyhetsbyrån säger han också att han tycker att partiet framstår som ofokuserat och har ett för brett anslag:
– Den enda fråga som vi har förtroende i är klimat- och miljöfrågorna och med de låga opinionssiffrorna vi har, så måste vi fokusera där.
Men partisekreteraren Katrin Wissing håller inte med om att anslaget är för brett. Hon säger till TT att partiet prioriterar tre områden inför valet, miljö- och klimat, jämställdhet och demokrati samt mänskliga rättigheter. Från partiets sida understryker man också att olika politikområden hör samman och att grön politik måste genomsyra dem alla för att världen ska klara klimatutmaningarna.
På eftermiddagens presskonferens, där partiets båda språkrör presenterade Miljöpartiets nya politik inom vårdområdet, poängterade till exempel Märta Stenevi att satsningen på vården också är en jämställdhetsfråga:
– Applåder räcker inte! Kvinnodominerade yrken har lägre löner och det innebär också att kvinnor får lägre pensioner. Vår satsning på vården innebär en stegvis ökning av statlig finansiering i form av ett sektorsbidrag som kommer att uppgå till 40 miljarder om året när det permanentas 2026.
Per Bolund fyllde i med statistik från dagens vårdsektor där 13 200 legitimerade sjuksköterskor redan har lämnat yrket, liksom var femte barnmorska under 65 år. En fjärdedel av de sjuksköterskor som jobbar inom hälso- och sjukvården i dag överväger att säga upp sig.
– Vi har inte råd att förlora fler medarbetare, det är hög tid att uppdatera kvinnodominerade yrken. Pandemin har visat hur beroende vårt samhälle är av detta och det är hög tid att staten tar större ansvar för finansieringen.
Förutom stärkt finansiering av vården vill Miljöpartiet också att Arbetsmiljöverket ska få möjlighet att utdöma vite för organisatoriska och sociala brister i arbetsmiljön.
– Bättre arbetsmiljö är helt central för att vården ska fungera. Ingen barnmorska ska behöva gå utan paus en hel dag för att det saknas kollegor, sade Per Bolund.
– Vi presenterar stora satsningar här i dag, men vi ser även stora behov, tillade Märta Stenevi. Ingen kan ha undgått larmen och ropen på hjälp – i dag har vi presenterat ett första steg för ett mer jämställt samhälle.