Startsida - Nyheter

Radar · Inrikes

Återhämtning på semestern väldigt individuellt

Hur man vilar upp sig under sin ledighet är väldigt individuellt, enligt forskare.

Stundande semestertider och för många en chans till att varva ned och vila upp sig. Men hur ska man egentligen tänka kring återhämtning under sin ledighet?
– Det är nog många som har en bild av återhämtning som någon form av totalvila, men så är det inte. Det är väldigt individuellt, säger Ingibjörg Jonsdottir, professor vid Göteborgs universitet.

Pandemin förde med sig att bröllop fick ställas in, släktträffar fick skjutas upp och semestrar spenderades i större utsträckning på hemmaplan.

Nu är restriktionerna borta och årets sommarledighet inom räckhåll.

Enligt Ingibjörg Jonsdottir, professor vid Göteborgs universitet och verksamhetschef på institutet för stressmedicin, har vi en tendens att vilja göra lite för mycket under vår ledighet – kanske inte minst i år.

– Det finns en extra stor risk för detta nu för vi har haft en pandemi i två år och nu ska allt göras. Det ska tas igen, säger hon.

Skippa kraven

Ur den synpunkten kan pandemin har haft en positiv inverkan på vårt sätt att vara lediga och planera vår semester.

– Jag tror säkert att det varit bra för oss. Vi har fått en tankeställare att det går att ta det lite lugnare och inte köra på.

Men att ha semester och vila upp sig från ett hektiskt arbete eller en vardag med många krav och måsten behöver inte innebära att man ska ligga stilla i hängmattan i flera veckor. Återhämtning kan man få på många olika sätt.

– Återhämtning är inte lika med total vila. Det kan vara fantastiskt att göra något väldigt aktivt som att vandra i fjällen, säger Ingibjörg Jonsdottir och betonar:

– Semester ska inte vara kravfyllt men det kan gärna vara aktivt så länge det upplevs som att du får en återhämtning. Sedan vilken typ av återhämtning det handlar om beror på individen. Där är vi väldigt olika. Men gärna något annat än det du vanligtvis gör i vardagen.

Måste vara kontinuerligt

Helst ska vi inte tänka på att varva ned och återhämta oss enbart när vi är lediga, menar Niclas Almén, psykolog och forskare vid Mittuniversitetet.

– Helst ska man ha någon form av återhämtning några gånger varje dag. Man kan jämföra det med kosthållning. Det bästa är att äta varje dag och inte hålla upp och så äter man jättemycket på helgen eller på semestern, säger han och fortsätter:

– När vi är hungriga tänker vi att nu vill jag äta för att jag är hungrig nu och inte för att jag var hungrig tidigare. Så tycker jag att man kan tänka med återhämtning också.

Tänk gärna på att göra något som ger återhämtning från det du precis gjort, säger Niclas Almén. Har man exempelvis till vardags ett arbete som är väldigt fysiskt krävande kanske kroppen behöver vila mer när man är ledig.

– Känn efter vilken trötthet du har just nu och vad du kan göra just nu för att bryta det, säger han.

Spara till hösten

Hur länge bör man då vara ledig för att hinna vila upp sig? Det finns ingen forskning som slår fast hur lång semester man bör ha – även detta är väldigt individuellt, menar Ingibjörg Jonsdottir.

– Och det finns ingen evidens om att man måste ta en lång sammanhängande semester.

Hennes tips är dock att inte använda upp alla semesterdagar under sommaren.

– Spara dagar till hösten för att få lite extra återhämtning.

Fakta: Så kan du tänka kring vila och återhämtning

Återhämtning är något vi bör få in, i någon form, varje dag.

Tänk återhämtning från det du precis gjort. Har du exempelvis suttit och lyssnat koncentrerat på en föreläsning behöver du kanske göra något som gör att huvudet får vila lite.

Återhämtning är inte lika med total vila. Även en fysiskt krävande aktivitet kan ge återhämtning. Hur vi blir utvilade och återhämtade är väldigt individuellt.

Källa: Ingibjörg Jonsdottir, Göteborgs universitet och Niclas Almén, Mittuniversitetet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV