Världen, i all synnerhet rikare förorenande nationer, ligger långt efter att nå något av de globala målen för att dämpa planetens uppvärmning, slår en ny FN-rapport fast.
Det är till och med så illa att vissa länder inte ens lovar att göra tillräckligt.
Torsdagens rapport från FN:s miljöprogram Unep är en i raden av senare tids dystra konstateranden att de som styr världen inte agerar för att få bukt med klimatförändringarna.
– Globala och nationella klimatåtaganden når sorgligt nog inte förväntningarna. Vi är på väg mot en global katastrof, säger FN:s generalsekreterare Antonio Guterres inför klimattoppmötet COP27 i Egypten den 6–8 november.
Världens avvänjning av fossila bränslen går alldeles för sakta, enligt författarna bakom Uneps ”Emissions gap report”.
Hotande avgrund
– Rapporten bekräftar att det går extremt sakta med klimatåtgärderna trots att vi närmar oss den hotande avgrundsbranten när klimatets tippningspunkter nås, säger klimatforskaren Bill Hare som också undersöker vad länderna lovar och gör vad gäller koldioxidustläpp.
I stället för att begränsa uppvärmningen till 1,5–2,0 grader över förindustriell nivå som Parisavtalet stadgar, gör bristen på agerande att uppvärmningen blir 2,8 grader 2100, enligt FN-rapporten.
Om ländernas löften verkställs kan siffran reduceras till 2,6 grader.
Hittills ligger uppvärmningen på 1,1 grader över förindustriell tid. Och kurvan pekar stadigt uppåt.
Himmelska makter
– Det gäller verkligen att förstå att varje tiondel som vi tar bort leder till en mindre katastrofal framtidsutsikt, säger FN:s miljöchef Inger Andersen i en AP-intervju.
Utsläppsgapet är skillnaden mellan dagens utsläpp och nivån 2030.
– Ett årtionde till med fossila utsläpp i nuvarande takt och vi kilar förbi bortom 1,5 grader. Och vägen nu leder till över 2,0 grader och, må himmelen hjälpa oss, till och med 2,5 eller 3,0 grader, fruktar klimatforskaren Rob Jackson vid Stanford-universitetet i USA.
– Förnybart blomstrar och är billigare än någonsin. Men stimulanspaket för covid och kriget i Ukraina har upplöst den globala energimarknaden vilket fått vissa länder att återgå till kol och andra bränslen. Detta kan inte fortgå, säger han.
Måste gå före
Länderna i den ekonomiska stormaktsklubben G20 står för 75 procent av uppvärmande utsläpp. Ju mer de gör, desto bättre blir oddsen, påpekar Inger Andersen.
Men enligt rapporten är G20-länderna långt ifrån att leverera vad de har lovat för att minska utsläppen. Med nuvarande klimatpolitik kommer länderna att varje år att ligga 2,6 miljarder ton under målet för 2030. I den kalkylen undantas Turkiet och Ryssland vars målsättningar ligger på högre utsläppsnivåer
– Det är viktigt att Kina lika mycket som USA och andra G20-länder verkligen går före, säger FN:s miljöchef.
Hon hyllar den nyligen antagna amerikanska lagen om att investera 375 miljarder dollar i klimat- och energiprogram. Agerande i stället för bara löften, poängterar Inger Andersen.