Fördomar mot personer med psykisk ohälsa är vanligt i samhället även om det har minskat något på senare tid. Nu har forskare hittat en metod för att minska fördomarna på en oväntad plats. Videoplattformen och sociala mediet Youtube.
Forskare från Essex universitet i Storbritannien fann att även att titta en kort stund på personer som öppet berättade om sina mentala besvär ledde till att tittarnas fördomar minskade. Dessutom verkar det vara en bestående förändring för även i uppföljningar vid senare tillfälle fanns den mer öppna attityden kvar. En del hade till och med börjat aktivt stödja initiativ för mental hälsa så som exempelvis insamlingar.
Hundratals ungdomar ombads att titta på videor av en kvinna som berättade om sin diagnos av borderline personlighetssyndrom, sina egna erfarenheter och vanliga missuppfattningar om tillståndet. Efter bara 17 minuters tittande på kvinnan sjönk de rapporterade nivåerna av fördomar och ångest mellan de som fick titta och inte titta med cirka tio procent enligt studien som är publicerad i den vetenskapliga tidskriften Nature.
Syftet med forskningen var egentligen att analysera och utforska vilken relation människor upplever till aktiva publicister på plattformen, Youtubers, som de följer och hur dessa kan påverka sina tittares beteende.
– Det här är en spännande forskning som är avgörande med tanke på vilken inverkan onlineinnehåll har på människors liv. Det finns mer än 2,5 miljarder aktiva användare på YouTube varje månad och det har en enorm inverkan på vårt samhälle, kommenterar David Grönte, överläkare i psykiatri vid Psykiatrispecialisterna i ett pressmeddelande.
Vid en uppföljning efter en vecka visade det sig att effekterna fanns kvar. Nivåerna av fördomar fortsatte att vara låga.