Startsida - Nyheter

Radar · Miljö

XR:s öppna brev: Stoppa fossilsubventionerna nu

I april i år demonstrerade Extinction rebellion utanför riksdagshuset.

Under onsdagen publicerade Extinction rebellion ett öppet brev till Magdalena Andersson. Där uppmanar de henne att omedelbart sätta stopp för alla fossila subventioner som regeringen fortfarande medverkar till. Det är villkoret för att gruppen ska lämna gatorna i sin nästa planerade massprotest.

”Magdalena Andersson, är du medveten om att om vi misslyckas med att nå 1,5 gradersmålet riskerar vi att överskrida katastrofala tröskelpunkter i jordens klimatsystem? Har du klart för dig att ett sådant läge skulle leda till att uppvärmningen eskalerar bortom mänsklig kontroll och i förlängningen till samhällskollaps?”, skriver Extinction rebellion i brevet.

Den 17 augusti planerar klimataktivisterna en ny massaktion ute på landets gator. Deras villkor för att inte göra detta är att Magdalena Anderssons regering omedelbart sätter stopp för alla fossila subventioner.

I brevet radar de upp flera exempel på sådana subventioner som antingen Magdalena Andersson eller hennes företrädare på statsministerposten genomfört bara under de senaste åren, såsom 3,3 miljarder kronor i kreditgarantier till SAS under coronapandemin, ökat bidrag till de regionala flygplatserna (också under coronapandemin), enorma rabatter på el till storföretagen, höjd skatterabatt på diesel för jordbruks- och skogsinustrin med 700 miljoner samt senaste åtgärden: sänkt skatt på bensin och diesel med 3,7 miljarder kronor till följd av kriget i Ukraina.

Detta är bara ett urval av liknande suventioner, skriver de och konstaterar att regeringens politik på detta sätt påskyndar en klimatkatastrof istället för att motverka den.

”Med er politik går vi mot en framtid där miljarder människor lider av kronisk mat- och vattenbrist, där hundratals miljoner behöver fly sina hem, där resursbrist leder till ekonomisk instabilitet, krig och konflikter och där hela mänskligheten står inför ett existentiellt hot”, skriver de.

Med hänvisning till FN:s klimatpanels senaste rapport konstaterar de att klimatkrisen är ett kumulativt problem (med växthusgaser som stannar kvar i atmosfären i många år) och att vi har tre år på oss att vända utsläppskurvan. ”Det är mindre än en mandatperiod, Magdalena Andersson. Om åtta år är det globala utsläppskontot helt tomt.”

Därför vill de också se att regeringen tar ett steg bort från ”småduttar” och ”stegvisa reformer” och istället påbörjar ett ”enormt samhällsskifte”. Förutom ett totalstopp för fossila subventioner kräver de ”att regeringen inför krisåtgärder för klimatet och för en politik i linje med nettonoll klimatutsläpp år 2025”, med nya ”krav och subventioner som leder jordbruk, företag och medborgare mot minskat klimatavtryck och ökad självförsörjning”. Ett första steg till detta menar de är just ett stopp för fossilsubventioner. 

”Det beslutet kan tas snabbt, och det beslutet är miniminivån för att kunna se dina väljare i ögonen, Magdalena Andersson”, avslutar de.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV