Startsida - Nyheter

Radar · Utrikes

Professor varnar för strider kring Tjernobyl

Den relativt nya konstruktionen som täcker den havererade kärnkraftsreaktorn i Tjernobyl.

Ryska styrkor uppges ha tagit kontroll över Tjernobyl, den ännu radioaktiva platsen efter kärnkraftskatastrofen 1986. ”Det är inte en plats där du vill att ammunition flyger runt”, säger professor Claire Corkhill till BBC.

Ukraina har informerat det internationella atomenergiorganet IAEA om att ”oidentifierade väpnade styrkor” tagit kontroll över hela kärnkraftsanläggningen, som ligger inom den förbjudna zonen. Enligt Ukraina ska det inte ha uppstått några skador på anläggningen.

Claire Corkhill, atommaterialexpert vid Sheffield University, säger till BBC att det inte är ett område där man vill att det skjuts. Där finns bland annat den sarkofag som ska innesluta den havererade reaktorn för att undvika att radioaktivitet sprids.

– De här byggnaderna är designade för att hålla radioaktiva ämnen inneslutna, men de är inte nödvändigtvis bepansrade. De är inte byggda för att fungera i en krigszon, säger hon.

"Får inte störas"

Men det betyder inte nödvändigtvis att radioaktivitet riskerar att spridas över stora delar av Europa.

– Det kan ta oss 30 år bakåt när det handlar om det arbetet som har gjorts för att sanera platsen, säger Corkhill till BBC.

Rafael Mariano Grossi, generaldirektör för IAEA, säger i ett uttalande att det är av stor vikt att arbetet vid kärnkraftsanläggningen inte får påverkas eller störas, och betonar att väpnade attacker mot kärnkraftsanläggningar som används för fredliga syften är ett brott mot FN-stadgan.

Frågan är varför Ryssland gått in i området. En anledning kan vara att den är oskyddad. Området är också strategiskt, i gränstrakten mellan Belarus, Ryssland och i närheten av Kiev.

– Zonen är oskyddad. Eftersom det är radioaktivt bor ingen där. De kom igenom den här speciella oskyddade delen vid vår gräns, säger Ukrainas ambassadör i Storbritannien, Vadym Prystajko, enligt Sky News.

Det skulle möjligtvis kunna vara ett sätt från rysk sida att förhindra att ett pressat Ukraina skulle spränga den gamla reaktorn för att stoppa den ryska offensiven, enligt vissa bedömare.

Julie Bishop, tidigare utrikesminister för Australien, tror att det också är en markering från rysk sida.

– Att ta kontrollen över Tjernobyl är meningslöst förutom om Putin försöker varna världen om att Ryssland är en kärnvapenmakt, säger hon enligt ABC News.

Informerade Andersson

Ukrainas president Volodymyr Zelensky skrev ett Twittermeddelande på torsdagsmorgonen om att Ryssland försökte att ta kontrollen över Tjernobylkraftverket, men att försvararna med livet som insats skulle undvika en ”upprepning av 1986 års tragedi”. I inlägget skriver han också att han hade informerat Sveriges statsminister Magdalena Andersson, vilket statsministern bekräftar.

– Han berättade för mig att det hade varit stridigheter runt Tjernobyl. Han var bekymrad för att hårda strider där skulle leda till det läckte radioaktivitet, säger hon.

Vita husets pressekreterare Jen Psaki säger under en pressträff att man har fått rapporter om att anställda vid kärnkraftanläggningen Tjernobyl hålls gisslan.

– Den här olagliga och farliga gisslansituationen, som skulle kunna ställa de rutinmässiga och nödvändiga åtgärder som krävs för underhållsarbete och skydd av kärnkraftsanläggningarna på ända, är såklart otroligt alarmerande och gravt oroande, säger Psaki.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV