Startsida - Nyheter

Radar · Inrikes

Flera demonstrationer mot iranskt förtryck

Azita Eriksson klipper av sitt hår under en demonstration i Stockholm till stöd för protesterna i  Iran.

Under lördagen demonstrerade människor på flera platser i Sverige mot det iranska förtrycket och i solidaritet med proteströrelsen i Iran. I Stockholm samlades demonstranterna på flera platser, i Göteborg på Kungsportsplatsen på Avenyn och i Malmö var Gustav Adolfs torg samlingsplats för manifestationerna.

Flera organisationer och föreningar var med och arrangerade demonstrationerna. I Stockholm var det bland andra FFFI, Förenade föreningar för ett fritt Iran och i Göteborg den iranska motståndsrörelsen National Council of Resistance of Iran, NCRI.

– I dag hörde jag att antalet döda ökat, i 200 städer har man kommit ut och protesterar mot regimen. Uppgifterna som kommer från Iran är väldigt omskakande, man skjuter mot demonstranter med skarpladdade vapen och krypskyttar skjuter till och med mot barn, säger Soheila Dashti, som deltog i demonstrationerna i Göteborg.

Sårade försvinner

Hon kom själv som politisk flykting till Sverige för mer än 30 år sedan och minns hur man en gång störtade shahen Mohammad Reza Pahlavi.

– Slöjan tände det här upproret i Iran. Det är den nionde dagen i dag. Alla är så eniga, alla de som finns på gatorna – och det krävs väldigt mycket mod för att ge sig ut där. Jag pratade med en kvinna i dag som berättade att regimens agenter direkt hotar folk och tar med sig sårade. Men de förs inte till sjukhus, utan försvinner bara, ingen vet vart.

Soheila Dashti har kämpat mot det iranska förtrycket i över 30 år. Foto: Privat

Soheila Dashti önskar att omvärlden tydligt tar avstånd från och fördömer Irans regim. Bland annat menar hon att den iranska ambassaden i Stockholm borde stängas.

– Den här regimen har absolut ingen gräns för att förtrycka folk och när man skjuter mot barn och ungdomar – obeväpnade människor – en sådan regim är kapabel att göra vad som helst om de lyckas skaffa sig atombomber. Vi talar om talibaner, IS, Putin – men vad regimen i Iran gör mot 80 miljoner är ännu värre.

En slöja bränns under en demonstration på Sergels torg.. Foto: Fredrik Persson/TT

Den tändande gnistan till de ökande protesterna i Iran och som fått stöd runt om i världen, 22-åriga Mahsa Aminis död sedan hon gripits av moralpolisen, ser Soheila Dashti som ett förebud.

– Jag är inte religiös, men på något sätt har hennes blod väckt så mycket sympati och intresse och det är kvinnorna som är budbärare och som leder hela motståndet, det är det som gör det så kraftfullt.

Den iranska regimens försök att strypa internettillgången för befolkningen har inte varit framgångsrik. Enligt Soheila Dashti har människor hon talat med i Iran haft tillgång till internet under lördagen via Starlink.

Försvagad regim

Hon berättar också att det finns motståndsceller i Iran, men exakt hur motståndet mot regimen ser ut är svårt att säga.

– Men regimen har försvagats. Varje gång de går ut och skjuter mot demonstranter blir gapet mellan regimen och folket större och egentligen känner jag mig hoppfull. Jag vågar inte säga när regimen faller, men jag vet att det inte längre handlar om utan om när den faller. Den här regimen är rutten och måste bort – sedan måste folket bestämma hur landet ska styras.

– Vi som demonstrerar här i dag står på historiens rätta sida. Att protestera handlar inte om att det är ett val, det är ett ansvar.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV