Radar · Miljö

Regeringen tillsätter utredning om elflyg 

Det tjeckiska planet Onix (bilden) har visats upp på Bromma flygplats.

För att snabba på utvecklingen av elflyg ska Trafikverket på uppdrag av regeringen utreda hur forskningsstödet kan organiseras. En satsning på både klimat och industri, enligt infrastrukturminister Tomas Eneroth.

Regeringen har gett Trafikverket i uppdrag att analysera och ta fram förslag på hur stödet till forskning på elflygsområdet kan utvecklas. Syftet är att påskynda utvecklingen av elflyg.

– Jag vill förbättra det statliga stödet för utveckling av elflyg och påskynda det industriella utvecklingsarbetet i Sverige. Det är bra för klimatomställningen och skapar nya jobb, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth i ett pressmeddelande.

Redan i dag stöttas elflygsutvecklingen av bland annat innovationsmyndigheten Vinnova, något som resulterat i flera samarbeten och projekt. Trafikverkets uppgift är nu att få till en bättre samordning.

– Vi har ett gediget flygkunnande och vi är ett av få länder i världen som har kapacitet att bygga stridsflyg. Låt oss nu säkerställa att både forskning, utveckling och till och med produktion kan ske i Sverige. Det här är lika mycket en klimatsatsning som en industriell och näringspolitisk satsning, säger Tomas Eneroth till Dagens industri.

Uppdraget ska redovisas till Regeringskansliet senast den 15 juni 2022.

Läs mer:

Tar vi elflyget till Prag 2050?

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV