I veckan som kommer organiserar klimatrörelsen Extinction rebellion (XR) en aktion i Stockholm under namnet “Fossilupproret”. Syftet är att sätta press på regeringen att stoppa subventioner av fossila bränslen. Syre rapporterar inifrån gruppens förberedelser.
Ett 20-tal deltagare har samlats för att delta i dagens första så kallade aktionsträning i en solig lokal i Nacka utanför Stockholm. 24-åriga Ellen Casey från Lund leder passet, som börjar med en genomgång av rörelsens kommunikationsregler. För att främja tydlig och effektiv kommunikation finns ett antal handtecken som används av XR, såsom tecken för tyst applåd, omröstning och för att ställa sig i talarkö.
– För att vara säker på att ett budskap når ut till alla under en aktion så brukar vi också göra så att deltagare får upprepa budskapet högt, informerar Ellen och visar hur det kan gå till.
Fossilupproret är en av de större aktionerna som XR genomför under året och kommer att inkludera vägblockader kombinerat med riktade aktioner med specifika mål. Huvudbudskap för aktionen är “Fossilfritt för fred” och “Framtidssäkra samhället”.
– Fossila bränslen är inte ett alternativ om vi vill ha en beboelig planet. Det är oacceptabelt att ignorera den vetskapen och fortsätta subventionera skadliga industrier med statliga medel. Vi har redan förlorat alldeles för mycket tid, som hade kunnat användas till att säkra en trygg framtid, men istället ägnats åt att låsa in oss ännu mer i fossilberoendet, säger Caroline Andrén, aktiv i XR Skåne och deltagare i Fossilupproret.
"Skapar uppmärksamhet"
Bland deltagarna i aktionsträningen finns både de som varit med under tidigare XR aktioner och de som deltar för första gången. Det är mycket som ska hinnas med under det två timmar långa passet och nästa punkt på agendan är en diskussion om civil olydnad och icke-våld, några av rörelsens grundläggande principer.
– Jag började fundera på att gå med i XR efter att jag lyssnat på ett poddavsnitt med en forskare som sa att genomgripande systemförändring kräver fredlig civil olydnad. Det räcker inte att gå och rösta vart fjärde år och hoppas att något ska bli bättre. Jag tror att civil olydnad är ett bra sätt att skapa uppmärksamhet när andra kanaler är otillräckliga, säger Karolin Joelsson från Uppsala.
Andra i gruppen nickar instämmande.
– Jag tänker att det är extra viktigt nu, efter de upplopp som varit den senaste tiden, att vi är väldigt tydliga med icke-våldsprincipen, påminner en annan deltagare.
Här hoppar passledaren Ellen in i diskussionen.
– Hur gör man då i praktiken för att uppfattas som icke-våldslig? Vilket typ av kroppsspråk kan man använda sig av? Hur kan man visa att man respekterar andras perspektiv och åsikter?
Alla i gruppen skrattar när Ellen plötsligt sätter sig ner på rumpan, för att visa hur man kan de-eskalera en potentiellt aggressiv situation.
– Det är svårt att vara lika arg på någon som bara sätter sig ner på marken, förklarar Ellen.
Samarbete över generationsgränser
Ellen har examen i miljövetenskap men menar att det tog ganska lång tid för henne själv att förstå hur allvarlig klimatkrisen är.
– Jag kände hela tiden en stigande oro över klimatet och miljöfrågor, men det var egentligen först när jag gick med i XR som jag kände att jag blev bekräftad i den oron. Jag tror det är det jag gillar så mycket med att leda aktionsträningar, den här känslan att få ge andra som också är oroliga verktyg att agera, berättar hon.
Hon hoppas att veckans aktion kommer att bidra till att föra frågan om fossila bränslen högre upp på den politiska agendan och till att stärka rörelsen.
– Den här typen av massaktioner är ju också ett tillfälle att få träffa andra som man vanligtvis kanske bara kommunicerar digitalt med under året. Det är många som har kommit hit från olika delar av landet för att vara med. Jag tycker det är extra kul att det är en sån spridning åldersmässigt bland deltagare; vissa pluggar, andra jobbar, några är pensionärer. Det känns fint att få samarbeta över generationsgränser.
Passets sista punkt gäller legala aspekter och stämningen i gruppen blir mer allvarsam. En deltagare räcker upp handen och undrar hur man ska göra om man inte är beredd att bli arresterad.
– Det ska man såklart inte utsätta sig för om man inte är okej med det. Det är därför viktigt att exempelvis komma överens inom sin aktionsgrupp hur man ska bete sig om polisen kommer, menar Ellen.
Trots det allvarsamma ämnet slutar passet i gemensamt skratt när Ellen visar hur hon obetänksamt kedjat fast sig i benet vid en tidigare aktion.
– Det var jättedumt, jag blev kvar så i flera timmar och benet domnade helt, säger hon och ler brett.