Startsida - Nyheter

Zoom

Afghanistan: Att kvinnor utestängs slår mot alla i samhället

Kvinnor och flickor har på flera håll i landet protesterat mot talibanernas regler, och försökt kräva sina rättigheter trots att det kan vara förenat med stor fara.

När talibanerna tog över makten i Afghanistan den 15 augusti i fjol visste alla att utvecklingen skulle börja snurra baklänges. Ett drygt år senare är landets ekonomi i botten, det internationella stödet har minskat och kvinnor har åter förpassats till hemmets sfär. Att flickor och kvinnor utestängs slår mot hela samhället.

32-åriga Bano blev misshandlad av sin make i flera års tid. Han slog henne dagligen och varje natt våldtog han henne. Gjorde hon motstånd blev misshandeln bara hårdare och värre. Efter att ha levt med den misshandlande och utstått daglig misshandel i fyra års tid innan hon förra året samlade tillräckligt med mod för att ansöka om skilsmässa i hemstaden i nordöstra Afghanistan

Det är Al Jazeera som har pratat med Bano, som egentligen heter någonting annat. Av säkerhetsskäl vill Bano inte framträda med sitt riktiga namn och bild.

– Han brukade förödmjuka mig och förolämpa mig för att jag inte blev gravid. När doktorn sa att det var han som var den som behövde fertilitetsbehandling kom han hem och sparkade mig mellan benen och fortsatte anklaga mig, berättar Bano för Al Jazeera.

Precis samtidigt som Banos fall skulle upp i rätten tog talibanerna över makten i Afghanistan. Hennes hopp om att kunna skilja sig från sin man grusades därmed. I talibanernas Afghanistan kan inte en kvinna skilja sig från sin man och Banos make tvingade med hjälp av talibanerna henne att återvända till hans hus. Om hon inte gjorde det hotade han med att döda hela hennes familj.

Talibanernas talesperson Zabiullah Mujahid (till vänster) på en presskonferens i Kabul i somras. Inga kvinnor tilläts närvara. Foto: Ebrahim Noroozi/AP/TT

Kvinnor får inte vara med

När talibanerna tog över makten i Afghanistan ändrades mycket över en natt. Flickor får bara gå i skolan upp till sjätte klass. Vilket i praktiken gör att det inte utbildas några nya kvinnliga jurister, läkare, barnmorskor eller lärare. Flickor får inte heller undervisas av manliga lärare. Så när dagens generation kvinnliga lärare går i pension kommer det inte finnas några nya som tar vid.

Talibanerna avsatte också alla domare och tillsatte sina egna. I dagens Afghanistan är det dessa domare som bestämmer vad som är rätt och fel enligt talibanernas tolkning av sharialagar.

– Det finns inga kvinnliga advokater som är verksamma längre, och inga kvinnliga domare har tillåtits att gå tillbaka till sina arbeten, säger Marzia till Al Jazeera.

Innan talibanernas maktövertagande var hon en av över 300 kvinnliga domare i landet, men idag lever ungefär 70 av dessa gömda. Marzia är en av dem.

I och med att det inte längre finns några kvinnor som arbetar inom rättsystemet, och inte heller utbildas i juridik eller i princip något annat kvalificerat yrke heller, är det idag svårt för kvinnor i Afghanistan att kräva sin rätt. Många center för kvinnor i behov av skydd har också stängts ner.

Nedåtgående spiral

Samtidigt är levnadsstandarden på väg mot botten. Afghanistan har aldrig haft en medelklass som den vi menar här i Sverige, men nu är det fler och fler som drivs in i fattigdom och svält. Enligt World Food Program kämpar nio av tio hushåll med att sätta tillräckligt med mat på bordet varje dag.

I en rapport från i oktober betonar de att hushåll som leds av kvinnor är de som har det absolut svårast i talibanernas Afghanistan. Eftersom kvinnor i stort exkluderas från samhället är det svårare för en kvinna, som helst inte ska arbeta, att försörja sin familj. 96 procent av alla hushåll som leds av en kvinna har en osäker matsituation. WFP betonar i sin rapport att kvinnor dubbelt så ofta låter bli att äta för att ge sina barn maten, jämfört med hur sannolikt det är att en man ska göra detsamma. Nästan hälften av Afghanistan totala befolkning på 38,9 miljoner människor har inte tillräckligt med mat.

Flickor läser koranen i en moske. Sedan talibanerna tog över makten utestängs kvinnor från högre utbildning, de får bara studera upp till år 6. Foto: Ebrahim Noroozi/AP/TT

Stora konsekvenser

Att kvinnor exkluderas från samhället har både kortsiktiga konsekvenser – som svårigheter med att försörja sin familj – och långsiktiga konsekvenser. Att flickor inte får gå i skolan längre än till sjätte klass kommer slå hårt mot hela samhället på sikt. Svenska Afghanistankommittén (SAK) är fortfarande på plats i Afghanistan, något de var också under 90-talet när talibanerna senast hade makten i landet.

– Från att i stort sett alla flickor var uteslutna från utbildning 2001 så utgjorde flickor över 40 procent i alla skolor 2021. Kvinnorna och flickorna minns framstegen, vad det betyder, och de är inte villiga att förlora dem. Men de behöver vårt stöd, omvärldens stöd, säger SAK:s ordförande Azadeh Rojhan Gustafsson i en artikel på organisationens hemsida.

Maria Leissner, tidigare ordförande för SAK, påpekar i samma artikel att utvecklingen i samhället bromsas kraftigt när flickor och kvinnor förvisas till marginalerna.

– Först när kvinnor får tillbaka sina fullständiga politiska rättigheter i Afghanistan finns en möjlighet för resten av befolkningen att njuta av utvecklingens frukter.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV