Dansk Industri, Sydsvenska Handelskammaren och Greater Copenhagen kritiserar lagförslaget om att återinföra id-kontroller. ”En dålig idé som kommer att orsaka stor skada”, skriver de tre näringslivsorganisationerna i ett gemensamt uttalande.
Lagförslaget har redan kritiserats av flera svenska organisationer som Region Skåne och Svensk Kollektivtrafik. Nu ansluter sig den dansk-svenska näringslivsorganisationstrion Dansk Industri, Sydsvenska Handelskammaren och Greater Copenhagen till kritikerskaran.
”Den nya svenska ID-kontrollen kommer att orsaka stor skada”, skriver de i ett pressmeddelande.
Stöd i riksdagen
Regeringen vill införa kontrollerna för att ha kontroll på de ökade flyktingströmmarna i samband med Ukrainakrisen. Förslaget har stöd av en majoritet i riksdagen.
Förslaget innebär att identiteten kommer att kontrolleras hos alla resenärer, turister såväl som pendlare, som reser till Sverige via Kastrup station och Helsingör från och med den 8 april 2022. Det innebär kontroller både i Sverige och i Danmark.
Id-kontroller utfördes 2015-2017 och de ledde till längre restider, köer och frustration hos många resenärer, speciellt pendlarna. Enligt Sydsvenska Handelskammarens analys från 2016 innebar id-kontrollerna och gränskontrollerna 2015-2016 ett årligt samhällsekonomiskt bortfall på 1,5 miljarder svenska kronor.
"Dra tillbaka förslaget"
Den dansk-svenska trion uppmanar den svenska regeringen att dra tillbaka lagförslaget.
”Tågresorna skulle bli 20 minuter längre, godstransporterna över Öresundsbron störs sannolikt och det skulle innebära stora problem för de över 18 000 danskar och svenskar som arbetar på andra sidan sundet. Samtidigt förhindras utvecklingen av en gemensam och integrerad arbetsmarknad vilket annars skulle kunna leda till en årlig vinst på upp till 2,9 miljarder danska kronor för den svenska och danska ekonomin tillsammans”, skriver de i pressmeddelandet.
Greater Copenhagen kan dock tänka sig en viss kontroll av resenärerna.
”Vi rekommenderar att den svenska polisen, om id-kontroller ska göras, genomför kontrollerna på tåget vid Hyllie station utanför Malmö”, säger Lars Gaardhøj (S), styrelseledamot i Greater Copenhagen och regionrådsordförande i Region Hovedstaden.